Consument

Bloemen uit kale takken

Wie een forsythiastruik in de tuin heeft, kan nu takken met bloemknoppen afsnijden en in huis tot bloei brengen. Toverhazelaar en gewone hazelaar zag je na de vorstperiode buiten in bloei komen. Viburnum bodnantense, winterjasmijn en Prunus autumnalis lieten voor de vorst hun bloemen al aan de kale twijgen zien. Van de gele kornoelje (Cornus mas) kunnen in december afgesneden takken in de vaas tot bloei komen. Bij sering en sneeuwbal -toch ook voorjaarsbloeiers- lukt het echter niet om nu afgesneden takken te laten bloeien. Toch zijn ze als snijbloem al vanaf oktober verkrijgbaar.

Noor de Graaf
13 February 2009 13:55Gewijzigd op 14 November 2020 07:18
Bloeiende sering bij kwekerij Buis in Aalsmeer. De kwekerij past de traditionele teeltwijze toe, wat wil zeggen dat de seringenstruiken in het najaar uit de akker worden gestoken en in kassen tot bloei worden gebracht. Dat levert in de winter bloeiende ta
Bloeiende sering bij kwekerij Buis in Aalsmeer. De kwekerij past de traditionele teeltwijze toe, wat wil zeggen dat de seringenstruiken in het najaar uit de akker worden gestoken en in kassen tot bloei worden gebracht. Dat levert in de winter bloeiende ta

Uit de Bijbel kennen we het verhaal van de staf van Aäron die in één nacht bloesem en amandelen voortbracht. Takken van de amandelboom werden blijkbaar als staf gebruikt. De echte amandel (Prunus amygdalus) komt in Nederlandse tuinen weinig voor, omdat hij door de vroege bloei nachtvorstgevoelig is. De bloeiende amandeltakken die je nu kunt kopen, komen niet van de echte amandelboom maar van de P. triloba en de P. glandulosa. Doordat de bloemen erg op die van amandel lijken (ze zijn van hetzelfde geslacht), worden ze amandel genoemd, maar aan deze struiken groeien geen amandelen.Trekkastjes
Het bloemisterijcentrum Aalsmeer werd reeds aan het begin van de vorige eeuw bekend met het zogenoemde in bloei trekken van dit soort struiken: sering, amandel, sneeuwbal. In die tijd waren er in de winter nauwelijks bloemen te verkrijgen en daarom probeerden telers in speciale trekkastjes zo vroeg mogelijk struiken te forceren om aan de vraag naar bloemen te voldoen. Dik in kranten verpakt tegen de vorst werden de bloemen vervolgens over heel Europa verzonden.

De ligging dicht bij Amsterdam, en later Schiphol, was gunstig voor de afzet. Een ander belangrijk facet was de aanwezigheid van akkers met geschikte grond aan de rand van de Westeinderplas. Hierop groeiden deze struiken tijdens de zomerperiode heel goed en vormden ze in de venige grond een hechte wortelkluit, zodat ze in de winter met de kluit in de kas gezet en tot bloei gebracht konden worden.

De knoppen worden in de (na)zomer al aangelegd, maar na een hoeveelheid kou zijn ze alleen tot bloei te brengen door de hele struik warm te plaatsen. Door de struiken in het voorjaar weer vroeg op de akkers te planten, kan de prunus ieder jaar in bloei worden getrokken. Bij sneeuwbal en sering gaat dit om de twee jaar.

Om de vorming van bloemknoppen te bevorderen worden speciale maatregelen genomen, zoals een vorm van wortelsnoei en bespuiten met een stof die de groei afremt. Het verplaatsen van de struiken met wortelkluit van en naar de akkers en in en uit de kas vraagt veel lichaamskracht. Het transport gebeurt vaak per boot, omdat veel akkers omgeven zijn door water.

De traditionele teelt vindt nog steeds plaats. Hij heeft niet veel last van concurrentie uit andere gebieden, maar krimpt toch langzamerhand in. Op dit moment is er in de winterperiode volop aanbod van andere bloemen, waardoor de prijs sterk onder druk staat. Ook de ziektedruk wordt steeds groter. Allemaal bedreigingen die het voortbestaan van deze teeltwijzen onzeker maken. Een aantal bedrijven houdt zich nog met deze teelt bezig, maar de vraag is hoelang dit op rendabele wijze kan doorgaan.

Invriezen
Door struiken in te vriezen is het mogelijk om in oktober al met bloeiende seringen op de markt te komen. De prijs voor de in die tijd exclusieve bloemen moet hoog zijn om de kosten te dekken. Met speciale bewaartechnieken kunnen forsythiatakken zelfs het hele jaar in bloei worden gebracht, maar door het grote aanbod van andere gewassen is de opbrengst te laag om lonend te zijn. Dit betekent dat deze lenteboden alleen in winter en voorjaar op de markt zijn.

Hetzelfde geldt voor in bloei getrokken kerstrozen en lelietjes-van-dalen. In het ijs bewaard, kunnen zij op ieder gewenst moment in bloei worden gebracht. Dit gebeurt alleen voor exclusieve doeleinden. De bloemen zijn gevoelsmatig nog nauw verbonden met het komende voorjaar, vandaar dat ze in de winter graag worden gekocht. Naarmate dit gevoel minder aanwezig is -in veel exportlanden ontbreekt het geheel- zullen mensen hun keus bepalen op basis van prijs, aantrekkelijkheid en kwaliteit. Dan is een van het zuidelijk halfrond afkomstige protea of banksia even interessant als een met hoge kosten in bloei getrokken sering.

Wie bloemen van trekheesters koopt of cadeau krijgt, moet altijd snijbloemenvoedsel aan het vaaswater toevoegen en ieder contact met metaal vermijden. Gebruik dus geen gaas in de vaas.

Wie wil zien hoe de traditionele trekheesterteelt vanouds werd bedreven, kan vanaf half april een bezoek brengen aan de Historische Tuin in Aalsmeer. In een originele trekkas kunnen bezoekers zien hoe sering en sneeuwbal in bloei worden getrokken. Wie de kas wil zien, moet vooraf even contact opnemen.

Zie ook: www.htaalsmeer.org, 0297-322562.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer