Denemarken telt 12.000 kilometer aan fietsroutes
Denemarken staat net als Nederland bekend om zijn fietsmogelijkheden. Liefhebbers kunnen hier maar liefst 12.000 kilometer aan routes wegtrappen. Langs koolzaadvelden, fjorden en steden.
Het grote voordeel van fietsen in Denemarken? Iedereen die in Nederland de pedalen kan bedienen, kan het ook in het eilandenrijke land. Bergen zijn er niet, want het hoogste punt van Denemarken ligt 170 meter boven de zeespiegel.Het weer is evenals in Nederland nogal wisselvallig. De beste maanden om te gaan fietsen zijn mei, juni en juli. Dan valt er gemiddeld de minste regen.
De Denen fietsen graag. En dat is te merken. Overal in Denemarken zijn fietsers te zien. Op de weg is er óf een forse plek voor hen ingeruimd óf er loopt een speciaal pad naast. Niet verwonderlijk dat vakantiegangers ook graag wat kilometers wegtrappen. Overal in Denemarken zijn fietsen te huur bij fietsenzaken of VVV’s. Verder is er volop kaartmateriaal voorhanden. De fietsvakantiewinkel (fietsvakantiewinkel.nl) en plaatselijke VVV-kantoren helpen toeristen graag verder.
Voormalige spoorbaan
De ruim 12.000 kilometer bewegwijzerde routes zijn overal duidelijk aangegeven. Een blauw bordje met een rood nummer voor de elf nationale fietsroutes. En een blauw bordje met een wit nummer voor de vele regionale routes die er zijn uitgestippeld.
De nationale routes doen de meeste grote steden aan. Verder hebben de samenstellers er uiteraard op gelet dat de tochten langs bezienswaardigheden, attracties en natuurgebieden lopen.
De afstand van de nationale routes verschilt onderling sterk. Wie de Oostkustroute pakt, moet erop rekenen zeker twee weken bezig te zijn. De 650 kilometer lange tocht bestaat voor 9 procent uit grindpaden. Eén stuk gaat over een voormalige spoorbaan. De rest is geasfalteerd.
De zee is in Jutland altijd dichtbij. Maar langs de Oostkustroute zijn behalve fjorden en zee-inhammen nog andere bezienswaardigheden. Veel kunstmusea, uitgestrekte landgoederen en fraaie gebouwen zorgen dat vooral cultuurliefhebbers van deze tocht genieten.
Voor gezinnen zijn andere routes interessanter. Bijvoorbeeld de Sjaellands. De 230 kilometer lange tocht loopt met name over wegen waar weinig autoverkeer is. Verder zijn de attracties waar de fietsers langskomen ook leuk voor kinderen. Zo kan in het stadje Vordingborg de Ganzentoren worden beklommen. Ook een wandeling over de wallen van het knusse stadje is aardig.
Wie de nationale routes te lang vindt, kan uitwijken naar de regionale routes. Die staan vermeld in acht handige gidsen. Ook hier varieert de lengte van de routes sterk. Voor de snelle wielrijders is er op Zuid-Jutland bijvoorbeeld een tocht van kust naar kust van 121 kilometer. Maar in datzelfde boekje zijn ook routes van 22 kilometer te vinden.
Zeemeermin
Voor de echte sportievelingen zijn er ook nog drie langeafstandsroutes die voor een deel door Denemarken lopen. De Noordzeeroute (North Sea Cycle Route), de Oostzeeroute (Baltic Sea Cycle Route) en de tocht Berlijn-Kopenhagen. Van de Brandeburger Tor naar de zeemeermin is het 630 kilometer. Daartussen liggen steile kusten en zacht glooiende heuvels te wachten. Wie veel fietst, kan veel verhalen.
Zie ook: www.fietsen.123.nl, www.fiets-fun.nl, www.fietsvakantiepagina.nl, www.denemarken.startpagina.nl voor meer informatie over fietsvakanties.
Kwaliteitskeurmerk
Mogelijkheid tot drogen van kleding, gratis gebruik van fietsenrekken en gereedschap voor eenvoudige fietsreparaties. Vakantiehuizen, campings, bed & breakfasts en hotels die onder meer aan deze eisen voldoen, krijgen van de vereniging Aktiv Danmark een kwaliteitskeurmerk.
Zie www.visitdenmark.nl voor een overzicht van overnachtingsplaatsen. (Zoek op kwaliteitskeurmerk fietsen.)