Geen titel
”Stop antisemitisme”
In het verslag over het symposium ”Stop antisemitisme” (RD 6-2) stond de zin: „Volgens de journalist komt antisemitisme in de Nederlandse media niet vaak voor, maar antizionisme, dat wil zeggen kritiek op de staat Israël, des te meer.” Martin Luther King zei in 1968 daarover: „You declare that you do not hate Jews, you are merely anti-Zionist… Zionism is nothing less than the dream and ideal of the Jewish people returning to live in their own land. What is anti- Zionism? It is discrimination against the Jews, because they are Jews. In short, it is anti-semitism.” (Jij verklaart dat je Joden niet haat, je bent alleen antizionist… Zionisme is niets minder dan de droom en het ideaal van het Joodse volk om terug te keren en te leven in zijn eigen land. Wat is antizionisme? Het is discriminatie van de Joden, omdat ze Jood zijn. Om kort te gaan, het is antisemitisme.)
H. J. A. Heuvelman Beelaerts
Dunantsingel 25
2806 JA Gouda
Mozaïek
De wetenschap zoekt naar de waarheid met de mens als uitgangspunt. Bij de wijsgeer R. Descartes (1596-1650) wordt uiteindelijk de mens het middelpunt van zijn denken. Descartes wil aantonen dat God bestaat. Hij gaat van de veronderstelling uit dat zich in de mens een voorstelling bevindt van een uiterst volmaakt wezen. Dit kan volgens hem niet uit de mens zelf stammen, want het moet uitgesloten worden geacht dat de mens, als onvolkomen wezen, „midden tussen God en het Niets”, een beeld in zich kan dragen van de hoogste volmaaktheid. Deze volmaaktheid moet volgens Descartes zijn ingeplant. Uiteindelijk staat bij hem de mens centraal. Dit is een keerpunt geworden in de geschiedenis van de wetenschap. Descartes is de voorloper geweest van het rationalisme. Daarvan is de huidige wetenschap doordrenkt. Alles wat niet tastbaar, vergelijkbaar of controleerbaar is, wordt in de prullenbak geworpen. Deze niet-volledige criteria mist Gen. 1, zeker waar het de dagindeling (chronologie) betreft. Je hoort de kreet nogal eens dat niemand erbij is geweest. Typisch een uitdrukking van het rationalisme. Wanneer we dit uitgangspunt hanteren, komt het openbaringskarakter van de Schrift, vooral waar het de wonderen betreft, ook in de verdrukking. Uiteindelijk wordt dan het geloof in de opstanding eveneens discutabel (Kuitert c.s.). De visie van de heer Knevel (RD 4-2) is ook bezig verder op te schuiven, van creationisme, Intelligent Design, theïstisch evolutionisme naar evolutie. Hij laat God niet helemaal buiten beschouwing en volgt Descartes: dat Hij aan het evolutieproces uiteindelijk deelneemt door een scheppende daad. Hij gaat zelfs zo ver, dat de wording van de mens via de aap kan plaatsvinden.
Mijn vader vertelde dat in Zevenhuizen, wijk Oud-Verlaat, omstreeks 1913 een christelijke school werd gesticht omdat de bovenmeester van de openbare school had gezegd dat de mens van een aap afstamde. Nu horen we dit vanuit een christelijke achterban. Quo vadis.
A. Vente
Vondelpad 12
2811 LG Reeuwijk
Malawi
Met belangstelling las ik in RD 3-2 het bericht over honger in Malawi. Hoewel ikzelf verschillende malen per jaar in Malawi kom, heb ik niets van dien aard vernomen. Wel is de mais aanzienlijk in prijs gestegen, maar dat is ieder jaar zo als de nieuwe oogst op komst is. Wanneer die nieuwe oogst er dan is, halveren de prijzen weer. Er blijkt momenteel geen algemene hongersnood in Malawi te zijn. Wel is er lokaal schaarste, vanwege overstromingen en droogte in bepaalde gebieden. De reactie die ik zaterdag per e-mail uit Mulanje, Malawi, ontving, vat bovengenoemde informatie samen en is wellicht verhelderend voor de lezers. Ik geef die daarom hierbij door: „Er zijn geen berichten in de media over grote hongersnood. De overheid heeft nog steeds mais in de distributiecentra. Ook lokaal wordt er gezegd dat er voldoende mais aanwezig is, weliswaar behoorlijk duur op de lokale markt, en daardoor zullen er altijd mensen zijn die het zich niet kunnen veroorloven. De aankomende oogst ziet er ook goed uit. De regens kwamen weliswaar laat, maar zijn wel constant en zorgen voor mooie groene maisvelden. Op mijn reis vorige week naar het noorden zag je wel dat de mais in het zuiden er stukken beter bij staat. Kortom, het krantenartikel met daarin de informatie verstrekt door derden, is niet gebaseerd op berichten hier in de media. Misschien gaat het eerder om een lokale nood.”
J. P. Offringa
Wetering Schans 6
3751 DS Bunschoten-Spakenburg