Kerk & religie

RKK wil gesprek met Joodse gemeenschap

De Nederlandse bisschoppen willen spoedig een ontmoeting met de Joodse gemeenschap. In een verklaring die zij gisteren lieten uitgaan, reageren zij opnieuw op de commotie die de afgelopen weken is ontstaan als gevolg van de antisemitische uitlatingen van de Britse bisschop Williamson.

Kerkredactie
11 February 2009 09:26Gewijzigd op 14 November 2020 07:17
UTRECHT - De Nederlandse Bisschoppenconferentie schrijft in een brief aan het Centraal Joods Overleg dat de uitspraken van bisschop Williamson absurd zijn. Foto RD
UTRECHT - De Nederlandse Bisschoppenconferentie schrijft in een brief aan het Centraal Joods Overleg dat de uitspraken van bisschop Williamson absurd zijn. Foto RD

De Nederlandse Bisschoppenconferentie vergaderde gisteren over de zaak-Williamson en het verzoek van het Centraal Joods Overleg om een gesprek tussen de kerk en de Joodse gemeenschap. Opnieuw veroordeelden de bisschoppen de opvattingen en uitspraken van Williamson over de Holocaust en noemden die „absurd, verwerpelijk en respectloos.” Zij nemen er dan ook „onverkort en krachtig” afstand van.Het doet hen veel pijn, zo schrijven zij, te zien dat de Joodse gemeenschap, ook in Nederland, tot in het diepst van haar ziel gekwetst is. Zij betreuren het verder dat het opgebouwde vertrouwen tussen de Joodse en de rooms-katholieke gemeenschap onder druk kwam te staan.

De geestelijken willen de dialoog echter voortzetten en nodigen de vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in Nederland uit voor een open gesprek om zo het onderlinge vertrouwen te bevestigen.

In reactie op de steeds terugkerende misverstanden benadrukken de bisschoppen nogmaals dat intrekking van excommunicatie geen rehabilitatie is, maar een eerste stap om het gesprek met de priesterbroederschap mogelijk te maken. De bisschoppen ondersteunen de intentie van de paus om de dialoog te zoeken en zijn het eens met de extra voorwaarde voor eenheid van Benedictus XVI dat Williamson publiekelijk en eenduidig zijn opvattingen herroept.

Het CJO verklaarde eerder dat de beslissing van de paus om Williamson weer toe te laten tot de Rooms-Katholieke Kerk, het gesprek ernstig bezwaart. Toch wil het CJO dit gesprek aangaan in het Nederlandse kader vanwege „het wederzijdse respect en onderlinge vertrouwen.”

In hun verklaring schrijven de bisschoppen dat zij „niet in de laatste plaats ook de zorg en pijn delen” die de affaire in de rooms-katholieke geloofsgemeenschap teweegbracht. Veel mensen hebben hun gevoelens hierover in de afgelopen weken bij de bisschoppen kenbaar gemaakt. Aan hen willen de bisschoppen zeggen „dat zij erop mogen vertrouwen dat de kerk waarvan zij deel uitmaken, geen ruimte laat voor antisemitisme.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer