Binnenland

Voorwaardelijke celstraf wegens klimongeval

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam zes maanden voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van tachtig uur geëist tegen de 26-jarige Jeroen van ’t H. Hij moest zich verantwoorden voor de dood van een 39-jarige vrouw, die op 13 mei vorig jaar van 12 meter hoogte naar beneden viel in klimhal Tussen Hemel en Aarde in de hoofdstad.

ANP
10 February 2009 14:21Gewijzigd op 14 November 2020 07:16
Op 13 mei vorig jaar kwam een 39-jarige vrouw in een klimhal om het leven nadat ze van 12 meter hoogte naar beneden viel. Foto ANP
Op 13 mei vorig jaar kwam een 39-jarige vrouw in een klimhal om het leven nadat ze van 12 meter hoogte naar beneden viel. Foto ANP

De man was de zekeraar van het slachtoffer en had op het moment dat zijn klimpartner naar beneden wilde komen het touw van zijn eigen gordel al losgemaakt. De vrouw kwam daardoor ten val. Justitie verwijt hem dood door schuld en roekeloos handelen.De verdachte zei dinsdag dat hij niet zeker weet waarom hij het touw had losgemaakt. „Als ik het precies zou weten, zou ik heel blij zijn".

Hij vertelde dat hij mogelijk in de war was omdat hij de hele tijd op zijn vriendin had gelet. Die was ook in de hal aan het klimmen. Ze was net klaar en liep naar de bar om iets te gaan drinken. Volgens Van ’t H. dacht hij misschien dat hij haar had gezekerd en het touw nu kon losmaken. Zijn advocaat pleitte voor een schuldverklaring zonder strafoplegging. De rechtbank doet in deze zaak over twee weken uitspraak.

Een 25-jarige vrouw uit Amsterdam moest dinsdag ook voor de rechter verschijnen voor een soortgelijk ongeval in dezelfde klimhal op 26 maart. Het slachtoffer, een 28-jarige vrouw, raakte zwaargewond. De rechtbank stelde deze zaak echter uit zodat eerst nog meer getuigen kunnen worden gehoord.

Directeur Stan Stolwerk van klimsportbond NKBV zei dat klimmen een relatief veilige sport is. Wel kunnen er volgens hem nog zaken verbeteren. Zo vindt hij dat klimhallen geen harde muziek moeten draaien en het cafégedeelte moet zijn afgescheiden van het klimgedeelte. Anders kunnen de sporters afgeleid raken. Hij gaat daarover in gesprek met de betrokken partijen.

Volgens Stolwerk is het echter onmogelijk om elk risico uit te sluiten. De meeste ongelukken zijn namelijk het gevolg van menselijke fouten. „Laten we niet met elkaar denken dat dit nooit meer gebeurt". In Nederland kwam één keer eerder een klimsporter om het leven. Dat gebeurde in augustus 2002 in het Limburgse Gulpen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer