Cultuur & boeken

Verrassend veelzijdige salades

Titel:

Jacques Baas
11 December 2002 14:09Gewijzigd op 14 November 2020 00:00

”Salades”
uitgave van Tip Culinair, Sanoma uitgevers, Hoofddorp, 2002
ISBN 90 5855 080 X
Pagina’s: 175
Prijs: € 19,50”Salades” van Tip Culinair blinkt uit in aantrekkelijke en soms gewaagde combinaties en een veelheid aan dressings. Het boek is mooi vormgegeven en handig ingedeeld.

Pancetta, ook wel Italiaanse bacon genoemd, wordt gemaakt van varkensbuik en procureur. Het vlees wordt na het uitbenen ingewreven met pekelzout en een week in een pekelbad gelegd. Na deze periode van rijpen wordt pancetta stevig opgerold. Het kan eventueel nog gerookt worden, maar is ook vaak ongerookt te koop.

Dit is een van de vele wetenswaardigheden in het saladeboek van Tip Culinair. Het boek bevat onderwerpen zoals ”salades met vis”, ”schaal- en schelpdieren”, ”salades met vlees en gevogelte”, ”vegetarische salades”, ”dressing, sauzen en spreads”.

Ik probeerde de salade met pancetta, grapefruit en peren. De frisse grapefruit en de zoete peer combineren wonderwel met spinazie, rucola en zachtbittere rode sla. Heerlijk op warme dagen en eenvoudig te bereiden. De pancetta geeft een mooi hartig accent aan de salade.

Salade met tomaat en mozzarella, salade met krokant gebakken kippenlevertjes, pikante Thaise rundvleessalade, linzensalade met feta, carpacciosalade met pestodressing en garnalensalade, ik noem slechts zes van de 164 opgenomen salades.

Het boek is mooi geïllustreerd en geeft daardoor goede voorbeelden van hoe de salade eruit kan zien. Behalve de index op hoofdstuk is er ook een index op ingrediënten en dat is heel handig. In één oogopslag is te zien welke salade er te maken is met de inhoud van de koelkast.

Het hoofdstuk over dressings, sauzen en spreads is bijzonder en behoorlijk uitgebreid. Onmisbaar bij een lekkere salade is een met aandacht gemaakte dressing. De basis is meestal een mengsel van olie en azijn, aangevuld met diverse smaakmakers zoals mosterd en kruiden. Zelf rozemarijnazijn, frambozenazijn of rozemarijnolie maken, blijkt gemakkelijk te zijn. Het proces wordt stap voor stap beschreven in dit leuke en verrassende boek over salades.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer