Terreur in het Midden-Oosten
Titel:
”Tussen twee vuren”
Auteur: L. K. Malone
Uitgeverij: Mozaïek, Zoetermeer, 2002
ISBN 90 239 9059 5
Pagina’s: 269
Prijs: €16,90. Een boek schrijven is knap werk. Maar ook moeilijk. Uit de roman ”Tussen twee vuren”, het debuut van de Amerikaanse auteur L. K. Malone, blijkt zowel het een als het ander. Het is knap dat je, als debuterend schrijver, een roman over zo’n moeilijk thema durft te schrijven. Maar het blijkt ook moeilijk om daarover een goed boek te schrijven.
In ”Tussen twee vuren” gaat het over een mogelijk vredesakkoord tussen de Arabische landen en Israël. Eindelijk is er zicht op een definitieve vredesregeling. Er is echter een groot gevaar: Het Zwaard van de Islam. Leden van deze gevreesde en buitengewoon effectieve terroristische organisatie weten door te dringen tot de top van de Amerikaanse krijgsmacht. Een van de onderdelen is de marinebasis in Gaeta, Italië, waar de beslissende onderhandelingen plaats zullen vinden in het bijzijn van onder anderen de Amerikaanse president. De terroristen zetten alles op alles om deze onderhandelingen te saboteren.
Centrale rol in het boek spelen Giselle Hardy en de officier Raz Chayil, die haar heeft gered uit de handen van terroristen. Ze worden na deze actie verliefd op elkaar en trouwen. Maar wie is Raz eigenlijk? En is hij het vertrouwen van zijn Amerikaanse superieuren wel waard? En hij is nu een Jood, of toch een islamiet?
Wie niet wil weten hoe het afloopt, moet het boek lezen voordat hij deze recensie uitleest. Anders is de spanning eraf en het moet gezegd: spanning opbouwen kan Malone. Tot op het laatst blijft onzeker aan welke kant iemand als Raz nu eigenlijk staat. Aan de kant van de Arabieren of toch aan de kant van de Joden. Het blijkt uiteindelijk die van de Joden te zijn, al vormt hij daarmee niet minder een bedreiging voor de vredesonderhandelingen tussen de Joodse staat en de buurlanden.
”Tussen twee vuren” gaat over een hoogst actueel thema. Niet alleen is de verhouding tussen Israël en z’n Arabische buurlanden bijna dagelijks in de actualiteit, maar ook de verschillen in de Israëlische samenleving zelf komen steeds duidelijker naar voren. De strijd tussen extreme en gematigde elementen in Israël lijkt de laatste maanden naar een climax te gaan. Wat dat betreft, is het ook helemaal niet ondenkbaar dat er ooit in Israël een terroristische organisatie ontstaat die, om de vredesonderhandelingen met de Palestijnen te dwarsbomen, letterlijk en figuurlijk tot het uiterste durft te gaan. De moord op premier Rabin maakte wel duidelijk dat ook in de Israëlische maatschappij gevaarlijke sentimenten sluimeren.
Liefde voor Israël
Het is sterk als je in een boek de zaak ook eens van deze kant durft te bekijken, zonder dat iemand de schrijver kan uitmaken voor antisemiet. Integendeel, de liefde voor Israël, als het volk van God, is een rode draad in het boek.
Toch had Malone er beter aan gedaan een minder moeilijke thematiek tot onderwerp van zijn debuut te kiezen. Het schrijven van een thriller is heel wat anders dan het schrijven van een roman. En het is juist die vermenging die soms niet al te geloofwaardig overkomt op de lezer van ”Tussen twee vuren”. Soms zijn de ontwikkelingen gewoon té toevallig. Want er gebeurt nogal wat in het boek. En het loopt allemaal ook wel érg goed af…
Dan is er nog de kwestie van het geloof, die ook door het hele boek heen een rol speelt. Giselle, rooms-katholiek opgevoed, komt uiteindelijk tot bewust geloof in de Heere Jezus. Natuurlijk moet je voorzichtig zijn om op het beschrijven van zo’n ontwikkeling kritiek te leveren. Maar eerlijk gezegd komt het op mij bij tijden wat onecht over. De gesprekken die Giselle in het begin van het boek voert met vlootpredikant Samuel zijn uitstekend geschikt als evangelisatiemateriaal, maar passen niet echt in een thriller. Hier en daar is het toch een tikkeltje onrealistisch.
Hetzelfde geldt voor de karaktertekening van de hoofdpersonen, in het bijzonder van Mared - die uiteindelijk de broer van Raz blijkt te zijn. Er is niets dat bij de lezer het idee wekt dat deze man kwade bedoelingen zou hebben en plots blijkt hij een Joodse terrorist te zijn die er uiteindelijk niet voor terug zou deinzen om een zelfmoordaanslag te plegen. Een dergelijke schrijfstijl zou kunnen getuigen van groot vakmanschap, maar op de een of andere manier doet het in ”Tussen twee vuren” een beetje gekunsteld aan.
Clou
Bovendien zijn sommige ontwikkelingen gewoonweg niet te volgen. Zo snap ik, ook na herhaald lezen, nog steeds de clou niet van het laatste gedeelte uit het boek. Dat zegt overigens misschien meer over de lezer dan over de schrijver - het zij toegegeven.
Wie zich als lezer aan al dit soort dingen niet stoort, zal met ”Tussen twee vuren” menig spannend uurtje beleven. Verantwoorde spanning met op de koop toe ook nog een educatief element. Wie echter een thriller zoekt, kan het boek beter in de schappen laten staan.