Campagne bestrijdt eenzaamheid in Nederland
Dertien maatschappelijke organisaties hebben zich verenigd om de eenzaamheid in Nederland aan te pakken.
Dat maken ze maandagmiddag in aanwezigheid van staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid bekend. Eén miljoen Nederlanders voelen zich zeer eenzaam, een op de drie Nederlanders voelt zich wel eens eenzaam, zo blijkt uit onderzoek.De dertien organisaties vormen de Coalitie Erbij. Deze wil drie jaar lang eenzaamheid onder de aandacht brengen, maar ook voorkomen en verminderen. Zij doet dit door onderzoek, samenwerking bij succesvolle methoden van eenzaamheidsbestrijding en het verhogen van de bewustwording bij de Nederlandse bevolking.
Eenzaamheid is een onzichtbaar probleem omdat mensen er niet graag mee te koop lopen, aldus de coalitie. Ook krijgt het onderwerp volgens haar onvoldoende maatschappelijke en politieke aandacht. „Het tegengaan van eenzaamheid in de samenleving is van groot belang voor zowel het bedrijfsleven als het sociale klimaat in Nederland.”
De coalitie wil het beeld dat eenzaamheid alleen ouderen en gehandicapten treft, doorbreken. „Zij komt in alle groepen in onze samenleving voor, ook bij mensen van wie u het niet snel verwacht, zoals een broer, oom of een van uw beste vrienden.”
Doel van de campagne is onder meer mensen te stimuleren om met een klein gebaar iets tegen eenzaamheid te doen. „We willen mensen bewust maken van het thema en ze aanzetten tot handelen. Want kleine dingen of gebaren kunnen een groot verschil maken in de strijd tegen eenzaamheid. De eerste stap is hallo zeggen.”
De coalitie wil nagaan hoe eenzaamheid bij moeilijk bereikbare doelgroepen beter kan worden aangepakt. De groep wil elkaars kennis en capaciteiten gebruiken om het probleem „op alle fronten” aan te pakken. Ook roepen ze de hulp in van andere maatschappelijke organisaties en betrokken ondernemingen. Ze hopen dat die slagvaardiger worden, zowel landelijk als in de buurten en wijken. Ook komt er een platform voor hulpvragers en hulpaanbieders.
De Coalitie Erbij bestaat uit de Nationale Vereniging de Zonnebloem, Het Nederlandse Rode Kruis, de Vereniging Humanitas, het Leger des Heils, de landelijke vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg Mezzo, het Nationaal Ouderenfonds, de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland, het Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling Forum, de Raad van Kerken Nederland, de Federatie Sensoor, de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie, het Fonds Psychische Gezondheid en accountantskantoor KPMG, de organisator. Sociaal gerontoloog prof. dr. Jenny Gierveld is adviseur.