Politiek

Ongeduld in Kamer over aanpak werkloosheid

DEN HAAG (ANP) – Een meerderheid van de Tweede Kamer van zowel regeringspartijen CDA en PvdA als de oppositie wacht met ongeduld op nieuwe maatregelen van het kabinet om te voorkomen dat massaontslagen ontaarden in massawerkloosheid. Maar minister Donner (Sociale Zaken) zei donderdag geen concrete stappen te kunnen noemen, omdat hij nog in overleg is met werkgevers en vakbonden.

5 February 2009 19:53Gewijzigd op 14 November 2020 07:15

Donner wil voor 1 maart met sociale partners afspraken maken over een vervolg op de werktijdverkorting, waarbij bedrijven met WW-uitkeringen hun personeel tijdelijk minder kunnen laten werken. Maar de bewindsman waarschuwde dat het best langer kan duren. Het is volgens hem ook te vroeg om, zoals PvdA-Kamerlid Spekman voorstelde, al te praten over het organiseren van een Werktop met werkgevers en vakbonden.De werktijdverkorting is volgens Donner alleen bedoeld om de eerste schokgolf van de kredietcrisis op te vangen en bedrijven kunnen er uiterlijk tot 1 maart een aanvraag voor indienen. Donner zoekt naar nieuwe manieren om te voorkomen dat bedrijven veel werknemers moeten ontslaan door de crisis, terwijl straks door de vergrijzing een tekort aan arbeidskrachten ontstaat.

Zo zou personeel via deeltijd-WW deels in dienst kunnen blijven bij de baas en deels via de WW tijd krijgen voor bijscholing en/of om ander werk te zoeken. Maar zowel Spekman en zijn CDA-collega Een meerderheid van de Tweede Kamer van zowel regeringspartijen CDA en PvdA als de oppositie wacht met ongeduld op nieuwe maatregelen van het kabinet om te voorkomen dat massaontslagen ontaarden in massawerkloosheid. Maar minister Donner (Sociale Zaken) zei donderdag geen concrete stappen te kunnen noemen, omdat hij nog in overleg is met werkgevers en vakbonden.

Van Hijum zetten vraagtekens bij de uitvoerbaarheid van deeltijd-WW. Volgens Spekman moet Donner werkgevers en vakbonden wijzen op hun verantwoordelijkheden, zodat ze hun scholingsfondsen ook inzetten en niet alleen naar de overheid kijken voor geld.

Verder wees Van Hijum erop dat kleine ondernemers minder dan grote organisaties mogelijkheden hebben om kennis en vaardigheden vast te houden totdat de markt weer aantrekt. Kleine werkgevers zouden via het onmisbaarheidscriterium meer vrijheid moeten krijgen om te bepalen wie ze kwijt willen in plaats van te moeten selecteren op grond van leeftijd en dienstjaren. Donner zegde toe dit punt mee te nemen in het overleg met sociale partners.

Volgende week wil de Kamer een vervolgdebat met Donner over de werkloosheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer