Politiek

Kamer morrend akkoord met steun aan ING

DEN HAAG – Een meerderheid in de Tweede Kamer is dinsdag schoorvoetend akkoord gegaan met het steunpakket dat minister Bos van Financiën vorige week met bank-verzekeraar ING is overeengekomen.

Redactie politiek
4 February 2009 07:18Gewijzigd op 14 November 2020 07:14
Minister van Financien Bos luistert dinsdag naar vragen van de Kamerleden tijdens het debat over de steun voor ING. Foto ANP
Minister van Financien Bos luistert dinsdag naar vragen van de Kamerleden tijdens het debat over de steun voor ING. Foto ANP

Vorige week bleek dat ING het leeuwendeel (80 procent) van het risico op zijn portefeuille Amerikaanse rommelhypotheken heeft overgeheveld naar de staat. Volgens Bos levert de deal de overheid met 75 procent zekerheid een winst op van minstens 2 miljard dollar, maar de Kamer toonde zich gisteren duidelijk minder enthousiast.Terugdraaien van de afspraak is echter onmogelijk, zo werd gisteren al snel duidelijk. Bos had weliswaar een formeel voorbehoud gemaakt tegenover ING, maar materieel was de speelruimte voor de Kamer gering. Het zou volgens Bos zelfs „totaal onverantwoordelijk” zijn als de Kamer het plan zou blokkeren.

Bos kreeg uiteindelijk steun van de regeringspartijen, al ging dat bij het CDA en de Christen-Unie met grote aarzelingen. Vooral de oppositie mopperde. Omdat ze eerder had willen worden ingelicht, omdat ze de risico’s voor de belastingbetaler te groot acht, of omdat ze liever –zoals de SP– ING had willen nationaliseren.

Zo noemde PVV-Kamerlid Van Dijck de garanties die Bos ING geeft een slechte deal. „Alle risico’s liggen bij de belastingbetaler. ING hoeft er niets voor terug te geven.”

Maar Bos gaf aan dat zijn „ingenieuze” constructie behalve uniek in de wereld ook onvermijdelijk was, omdat de risico’s voor ING en voor de Nederlandse belastingbetaler groter waren geweest als hij ING niet had geholpen. „We hebben voor robuustheid gekozen, met redelijke kansen dat het uiteindelijk goed uitpakt voor de belastingbetaler”, aldus Bos.

Aan alternatieven als nationalisatie van de bank, het oprichten van een ‘rommelbank’ met daarin de slechte hypotheken en een nieuwe kapitaalinjectie kleefden volgens Bos meer nadelen.

De bewindsman wees er verder op dat de deal de schatkist niets kost en dat de staatsschuld hoogstwaarschijnlijk niet oploopt. Ook is er een grote kans dat het de belastingbetaler iets oplevert en kan de staat eenvoudig van zijn verplichtingen af.

Zo verwacht Bos dat door de deal de staatsschuld met 1,5 miljard euro (0,3 procent) kan dalen. In het, volgens Financiën, slechtste geval resteert een schuldverhoging van 0,1 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer