„Oudere niet alleen kostenplaatje”
De overheid moet oppassen voor een eenzijdige beeldvorming jegens ouderen. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden (NVOG).
De NVOG belegde gisteren een manifestatie om de maatschappelijke betekenis van ouderen te benadrukken. „Als alle 65-plussers massaal zouden emigreren, zou dat voor Nederland een financiële klap betekenen”, aldus NVOG-voorzitter drs. H. Kemner. Hij hekelde het beeld van ouderen als een rijke groep nietsdoeners bij wie voor de overheid financieel wat te halen valt.In het regeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie blijven ouderen zwaar onderbelicht, aldus Kemner. „Slechts één passage heeft specifiek betrekking op ouderen. Daarin stelt het kabinet dat ze van grote waarde zijn voor het adresseren van de maatschappelijke vragen waar we voor staan. Even later volgt de aankondiging om de eigen bijdrage van ouderen aan de AOW te verhogen. Dat noem ik geen adresseren van maatschappelijke vragen, dat is slechts het doorsturen van de rekening.”
Kemner kreeg bijval van prof. dr. D. Knook, emeritus hoogleraar gerontologie (waarbij het ouder worden wordt bestudeerd) van de Universiteit Leiden. Hij wees op de oververtegenwoordiging van ouderen van 55 jaar en ouder binnen maatschappelijke organisaties en hun aandeel in het vrijwilligerswerk. „Vitale ouderen vormen een onmisbaar draagvlak voor de maatschappij. Gemiddeld springen ouderen twee dagen per week voor twaalf uur bij als oppasgrootouders. Tachtig procent doet dat gratis. Het Sociaal en Cultureel Planbureau becijfert de economische waarde van vrijwilligerswerk op circa 8 miljard euro. Ouderen nemen ongeveer de helft daarvan voor hun rekening.”
Dat ouderen een steeds grotere kostenpost worden voor de gezondheidszorg noemde Knook een eenzijdig beeld. „Als mantelzorger nemen ze de geïnstitutionaliseerde zorg ook veel werk uit handen.”
Volgens NVOG-directeur M. van den Dool is de politieke beeldvorming jegens ouderen onder andere van belang in de discussie of ouderen na hun 65e langer moeten doorwerken. „De politiek moet de betaalbaarheid van de AOW er niet te pas en te onpas bijhalen. Ouderen vormen niet slechts een kostenplaatje. Als ze langer moeten doorwerken, zijn ze minder beschikbaar voor vrijwilligerswerk.”
Voor de achterban van de NVOG is de bestuursdeelname van ouderen bij bedrijfstakpensioenfondsen momenteel een heet hangijzer. „Wij zouden graag zien dat de vertegenwoordiging van ouderen in de besturen van deze fondsen via een wettelijke regeling wordt vergroot”, aldus Van den Dool. In de Tweede Kamer dienden de fracties van VVD en D66 hiervoor onlangs een wetsvoorstel in.