Binnenland

„Gekozen burgemeester werkt niet anders”

Burgemeesters die worden gekozen door de burgers of indirect door gemeenteraadsleden, maken geen misbruik van de politie.

ANP
10 December 2002 09:39Gewijzigd op 14 November 2020 00:00

Ze gaan net zo fatsoenlijk en verantwoordelijk om met de openbare orde, politie en veiligheid als benoemde burgemeesters. Er is wel een relatie tussen een gekozen persoon en deze taken, maar die is licht positief. Zo is er juist meer aandacht voor lokale veiligheid.

Dat blijkt uit een onderzoek van bestuurskundige dr. L. Schaap van de Erasmus Universiteit Rotterdam in Duitsland, België, Groot-Brittannië en Spanje. Hij inventariseerde op verzoek van minister Remkes van Binnenlandse Zaken wat de gevolgen zijn van een gekozen burgemeester op het terrein van de veiligheid.

In het strategisch akkoord van het demissionaire kabinet staat de wens om de burgemeester te laten kiezen. Nu wijst de overheid hem of haar nog aan. Voor de wijziging is een grondwetswijziging nodig. De studie is maandag naar de Tweede Kamer gestuurd.

„Het blijkt dat gekozen burgemeesters geen rare dingen gaan doen of met hun macht misbruik maken van de politie. Dat wordt wel vaak gedacht”, aldus Schaap.

Er bestaan wel verschillen tussen de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de burgemeesters in de vier landen ten opzichte van het politiewerk. In Duitsland en Groot-Brittannië hebben de burgemeesters minder bevoegdheden. En in Groot-Brittannië hebben ook raadsleden invloed op de politieleiding.

Schaap vond slechts enkele incidenten waarbij mogelijk partijpolitieke elementen moeilijk waren te combineren met het handhaven van de openbare orde. „Maar dat waren wel omvangrijke perikelen, zoals in Baskenland. Dat soort dingen komt in Nederland niet voor”, aldus Schaap.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer