Etiket gen-voedsel ook op bulkladingen
Ook grote bulkladingen van voedingsmiddelen moeten vergezeld gaan van een etiket of formulier als deze voor 0,9 procent of meer bestaan uit genetisch gemanipuleerd voedsel, zogeheten gmo’s.
Daarmee valt voortaan ook het hele productieproces voor voedingswaren onder een betere controle op gmo’s, aangezien nu ook de grondstoffen in schepen of tankers als zodanig herkenbaar zijn. Dat hebben de EU-milieuministers maandag in Brussel beslist.
De etiketteringsplicht geldt bovendien ook voor alle voedingsmiddelen die producten bevatten waarin materiaal is verwerkt dat weer van gmo’s is afgeleid. Het Europees Parlement moet nog instemmen met dit besluit, dat nauw aansluit op een eerder akkoord van de Europese ministers van Landbouw. Dat ging echter alleen over eindproducten. Nu is de hele voedingsketen onderworpen aan een meldingsplicht en dus ook strengere controle.
Door het akkoord is een eventuele opheffing van een verbod op gmo’s door zes EU-lidstaten mogelijk. Frankrijk, Italië, Griekenland, Oostenrijk, België en Luxemburg wilden geen gentech-voedsel toelaten op hun markten omdat de herkomst zo moeilijk te traceren was. Volgens staatssecretaris Van Geel (Milieu) is die traceerbaarheid nu echter goed geregeld. „De consument krijgt hierdoor meer keuzevrijheid.”
De zes EU-lidstaten hebben maandag nog niet aangegeven hun verbod of moratorium op gmo’s in te trekken. Door dit moratorium was de invoer van vooral uit de VS afkomstige gmo’s binnen de hele EU sterk aan banden gelegd. De Amerikaanse industrie vreest echter dat de etikettering van bulkladingen voor grote havens zoals Rotterdam de invoer van gmo’s nog beter herkenbaar maakt, waardoor dergelijke partijen stukgoed beter te omzeilen zijn.
De nieuwe regeling zou over twee jaar al van kracht moeten zijn. Van Geel ziet echter haken en ogen bij de concrete invoering en vraagt om goede controle hierop, onder meer door de Europese Commissie.