Stadsbus op biogas voor frissere lucht
De Noorse stad Oslo heeft onlangs een project gestart om 200 stadsbussen aan te drijven met biogas, dat bacteriën produceren met de uitwerpselen van de inwoners van de stad.
Oslo heeft de ambitie heeft om klimaatneutraal te zijn tegen 2050. De gemeenteraad ging op zoek naar alternatieven voor fossiele brandstoffen, en kwam terecht bij biomethaan als beste oplossing.Biomethaan wordt geproduceerd door microben die rioolwater afbreken en is prima bruikbaar in aangepaste dieselmotoren. Tot nog toe werd in de verwerkingsinstallaties van het rioolwater de helft van het vrijgekomen gas afgefakkeld, waarbij jaarlijks tonnen CO2 in de atmosfeer terechtkwamen. Vanaf september wordt het gas opgeslagen en omgevormd voor gebruik in stadsbussen.
Het openbaar vervoer is nu nog goed voor de helft van de CO2-uitstoot van de stad Oslo. Het stadsbestuur rekent na de omschakeling op biogas nog op een uitstoot van 18 ton CO2 per bus per jaar, wat een besparing van 44 ton per bus oplevert.
Als de test succesvol blijkt, wil Oslo alle 400 stadsbussen op biogas laten rijden. Omdat er dan een tekort is aan biomethaan uit rioolwater, wil het stadsbestuur ook biogas winnen uit keukenafval van restaurants en gezinnen.
Daarnaast maakte de EU gisteren bekend dat slechts 4 van de 27 lidstaten de milieudoelstelling voor schonere lucht hebben gehaald die vier jaar geleden is afgesproken. Alleen Finland, Litouwen, Luxemburg en Ierland hebben zich gehouden aan de voorgeschreven terugdringing van uitstoot van fijnstof. Fijnstof kan leiden tot astma, hartklachten en longkanker.
Tegen tien landen, die in overtreding van de regels zijn en die ondanks waarschuwingsbrieven geen uitstel van de streefdatum hebben aangevraagd, is de EU juridische procedures begonnen. De procedures kunnen resulteren in boetes.