Economie

„Fortis tegen redelijke voorwaarden gekocht”

BRUSSEL/AMSTERDAM (ANP) – De Nederlandse staat heeft de Nederlandse activiteiten van de bankverzekeraar Fortis in oktober vorig jaar gekocht tegen redelijke voorwaarden. Opnieuw onderhandelen over deze transactie is niet nodig.

27 January 2009 16:05Gewijzigd op 14 November 2020 07:10
De Nederlandse staat heeft de Nederlandse activiteiten van de bankverzekeraar Fortis in oktober vorig jaar gekocht tegen redelijke voorwaarden. Opnieuw onderhandelen over deze transactie is niet nodig. Foto ANP
De Nederlandse staat heeft de Nederlandse activiteiten van de bankverzekeraar Fortis in oktober vorig jaar gekocht tegen redelijke voorwaarden. Opnieuw onderhandelen over deze transactie is niet nodig. Foto ANP

Dat heeft een groep experts in België dinsdag geconcludeerd in een voorlopig rapport. Nederland kocht voor 16,8 miljard euro de Nederlandse verzekerings- en bankactiviteiten van Fortis, inclusief de delen van ABN Amro die Fortis eerder had verworven. Fortis was in betalingsproblemen gekomen door de dure overname van ABN Amro.De vijf experts komen tot de conclusie dat er sprake was van „absoluut noodzakelijke staatsinterventies bij gebrek aan privépartners". Bovendien was de verkoop een kans voor Fortis om aanzienlijke schade bij het Nederlandse bankdeel te voorkomen. Klanten trokken daar in rap tempo geld terug.

De experts begonnen in december vorig jaar met hun studie op verzoek van een Belgische rechter. Deze had geoordeeld dat beleggers hadden moeten worden gekend in de splitsing van het Belgisch-Nederlandse financiële concern. De rechtszaak was aangespannen door advocaat Mischaël Modrikamen namens gedupeerde beleggers.

Het gepresenteerde rapport van de experts kan worden beschouwd als een steun in de rug voor minister Bos van Financiën. In Nederland bereidt een groep gedupeerden, verenigd in de Stichting FortisEffect, een rechtszaak voor tegen de staat. Ze willen dat de ontmanteling van Fortis wordt teruggedraaid.

Fortis-topman Karel de Boeck vindt de 16,8 miljard euro die Nederland betaalde te weinig, zo zei hij vorige week. De topman stelde een gang naar de rechter te overwegen als de experts zijn conclusie zouden delen. Na het voorlopige rapport van de experts, lijkt dat dreigement uit de lucht.

In hun rapport stellen de deskundigen verder dat Fortis niet alleen verder zou moeten gaan. Ze pleiten ervoor dat ongeveer drie kwart van de Belgische bank- en verzekeringsactiviteiten van Fortis wordt ondergebracht bij de Franse bank BNP Paribas. De rest zou in de holding moeten blijven.

Oorspronkelijk zou BNP Paribas grote delen van Fortis België en Luxemburg overnemen voor 14,5 miljard euro. Maar die transactie werd opgeschort na de uitspraak van de Belgische rechter vorige maand.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) riep Fortis, BNP Paribas en de Belgische staat dinsdag op weer om te tafel te gaan zitten. Directeur Jan Maarten Slagter noemde de verkoopsuggestie aan BNP Paribas van de experts „interessant". Hun conclusie dat Wouter Bos in redelijkheid heeft gehandeld, is minder gunstig voor de aandeelhouders, zo erkende hij.

Het rapport van de experts moet ook dienen als een handvat voor aandeelhouders van Fortis bij een vergadering in Brussel op 11 februari. Als gevolg van het vonnis van de Belgische rechter mogen zij zich dan uitspreken over de ontmanteling. Wegens de duale organisatiestructuur van Fortis vindt er twee dagen later eenzelfde vergadering plaats in Utrecht, maar hier mag niet gestemd worden, zo bepaalde Fortis.

Dinsdag eisten aandeelhouders bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam dat er ook een stemming komt in Utrecht. Rechter Huub Willems doet binnenkort uitspraak in deze kwestie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer