Economie

KPN ondanks crisis tevreden

Telecombedrijf KPN zegt in het vierde kwartaal maar „beperkt” last te hebben gehad van de financiële crisis. Dat maakte het concern dinsdag bekend. KPN boekte in het laatste kwartaal van 2008 een omzetstijging van 1,6 procent tot 3,7 miljard euro.

Redactie economie
27 January 2009 11:31Gewijzigd op 14 November 2020 07:10
AMSTERDAM - KPN boekte in het laatste kwartaal van 2008 een omzetstijging van 1,6 procent tot 3,7 miljard euro. Foto ANP
AMSTERDAM - KPN boekte in het laatste kwartaal van 2008 een omzetstijging van 1,6 procent tot 3,7 miljard euro. Foto ANP

Het bedrijfsresultaat (ebitda) steeg met ruim 5 procent tot 1,3 miljard euro, ongeveer gelijk aan de verwachting van analisten. „We zijn tevreden met de resultaten van 2008. Belangrijk is dat we de dalende trend van ebitda in Nederland hebben gekeerd”, aldus topman Ad Scheepbouwer. „Ondanks de onzekerheden kunnen we onze doelstellingen voor 2010 bevestigen.”KPN merkt wel dat de verkoop van vastgoed moeilijker gaat en dat er sprake is van vertraging van grotere projecten in de zakelijke markt. Het waren vooral de buitenlandse mobiele activiteiten die het in 2008 goed deden. De Duitse mobiele dochter E-plus en het Belgische Base groeiden en leveren nu samen 1 miljard euro aan omzet en bijna 21 miljoen klanten.

Samen met de Nederlandse wholesale-activiteiten (waarbij KPN zijn mobiele netwerk verhuurt aan andere aanbieders) zijn E-plus en Base goed voor bijna een derde van het bedrijfsresultaat.

KPN is van plan om ook de Franse en Spaanse markt te gaan opereren met dezelfde formule: goedkope abonnementen en minder gesubsidieerde telefoons.

Ondanks de positieve resultaten neemt KPN een aantal maatregelen om de kosten te beheersen. Zo verlaagde het bedrijf de tarieven van freelancers en huurt het minder externe medewerkers in.

ICT-dienstverlener Getronics, eigendom van KPN, heeft het werven van nieuwe medewerkers tijdelijk stopgezet en de beschikbare mensen worden „zo efficiënt mogelijk ingezet.”

In de zakelijke markt daalde de omzet licht, ondanks een kleine heropleving in het vierde kwartaal.

De consumentendivisie, goed voor een jaaromzet van ruim vier miljard euro en het grootste KPN-onderdeel, groeide met een fractie.

Het aantal tv-klanten (digitale ether-tv) steeg wel met elf procent, tot 775.000 klanten, waaronder 30.000 mobiele tv-kijkers. Onlangs lekte via een Opta-rapport uit dat KPN echter geen winst maakt met tv-activiteiten: scherpe prijzen moeten voorkomen dat klanten overstappen naar concurrerende kabelmaatschappijen.

KPN stelt zijn dividend met 11 procent naar boven bij tot 0,40 euro per aandeel. Daarentegen moet het 120 miljoen euro bijstorten aan pensioengeld. De dekkingsgraad van het eigen pensioenfonds is verslechterd tot 94 procent door de turbulente toestand op de financiële markten.

In 2009 verwacht KPN een belangrijke stap te zetten voor het behalen van de ebitdadoelstelling van 5,5 miljard euro in 2010. Het concern denkt komend jaar een vrije kasstroom van 2,4 miljard euro te behalen.

De cijfers over 2008 van telecombedrijf KPN zijn dinsdag goed ontvangen. Analisten reageerden positief en het aandeel KPN was de koploper van de AEX. In reactie op de resultaten steeg de koers van KPN. Het aandeel stond rond 10.00 vanmorgen op een winst van 3 procent (10,62 euro).

Het bedrijfsresultaat was in lijn met de verwachtingen van SNS, Petercam en Morgan Stanley. KPN deed het beter dan de verwachting van Dexia. De analisten waren verder zeer te spreken over de vooruitzichten die KPN heeft uitgesproken. „Deze zijn extreem sterk”, schreef Petercam. De zakenbank wees erop dat KPN in 2009 een vrije kasstroom verwacht van 2,4 miljard euro.

Morgan Stanley noemde KPN een van de beste aandelen in de telecomsector. Volgens de bank biedt het aandeel aantrekkelijke rendementen en een geweldige defensieve aard die een premie verdient.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer