Binnenland

Verdachte skimming aangehouden

Een 37-jarige Hagenaar ontdekte skimapparatuur toen hij zondagmiddag, rond half 5 wilde pinnen bij een bank aan de Theresiastraat. De man trok direct de skimapparatuur van de pinautomaat en belde de politie. In afwachting van de komst van de politie merkte de man dat hij gevolgd en in de gaten gehouden werd door twee Oost-Europeanen.

Regioredactie
26 January 2009 14:14Gewijzigd op 14 November 2020 07:10

Toen de agenten ter plaatse kwamen, hielden zij een 23-jarige verdachte aan en namen de aangetroffen skimapparatuur in beslag. De tweede verdachte wist te ontkomen. De verdachte is op het politiebureau in verzekering gesteld en de politie stelt nader onderzoek in naar de identiteit van de tweede verdachte. Skimmen levert veel geld op
Skimmen komt voor in meerdere varianten. Zo kunnen criminelen in winkels nagemaakte omhulsels van een betaalautomaat over de echte automaat plaatsen. Deze omhulsels zijn voorzien van apparatuur die de pincode opslaat wanneer deze wordt ingetoetst en de gegevens van de magneetstrip kopieert als deze door de gleuf wordt gehaald. Daarnaast worden kaartjesautomaten op treinstations, pinautomaten bij banken en betaalautomaten bij onbemande tankstations bewerkt.

In de meeste gevallen plaatsen de skimmers een nep-front vóór de werkelijke voorkant. Ook dit front is voorzien van apparatuur die de magneetstrip scant. Door een cameraatje van bijvoorbeeld een mobiele telefoon boven de cijfertoetsen van de pin- of betaalautomaat te plaatsen, weten de criminelen ook de benodigde pincode te bemachtigen. Daarna plunderen ze de rekening en verdienen op deze manier grof geld.

Een Hagenaar die die kort geleden bij toeval werd aangehouden was in het bezit van twintig duizend euro. De man maakte tijdens het pinnen gebruik van zogenaamde White plastics: passen die geen enkel uiterlijk kenmerk van een bestaande debit- of credit card hebben, maar waarop wel een magneetstrip is aangebracht die overeenkomt met de strip op de geskimde pas.

Preventieve maatregelen
De opsporing van skimmers is geen eenvoudige zaak, er zijn echter wel simpel preventieve maatregelen te nemen. Ondernemers kunnen de betaalautomaten in hun zaak ‘merken’ zodat een nagemaakt omhulsel van een standaard betaalautomaat direct opvalt. Een boekenwinkel in Den Haag heeft de automaat in de zaak bijvoorbeeld rood geverfd.

Veilig pinnen doe je zo
• Ziet je vaste pinautomaat er anders uit ? Gebruik hem dan niet.
• Dek met je hand de pincode af. Meelezers maken zo geen kans.
• Doe zo snel mogelijk melding bij je bank.
• Doe aangifte bij de politie. Bij sommige banken is dat nodig om het geld terug te krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer