Economie

Zwarte lijst van crimineel gedrag winkelpersoneel

Supermarkten krijgen een centraal bestand met gegevens over crimineel gedrag van personeel. Deze zwarte lijst moet voorkomen dat medewerkers die bij het ene bedrijf wegens crimineel gedrag zijn ontslagen, bij de volgende winkel weer aan de slag kunnen.

ANP
9 December 2002 06:46Gewijzigd op 14 November 2020 00:00

Dat heeft het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) zaterdag desgevraagd gezegd. Totnutoe hield de wet op de privacy de uitwisseling van dit soort gegevens tegen. Inmiddels heeft de toezichthouder op die wet de supermarkten groen licht gegeven.

Het is de bedoeling dat het bestand tezijnertijd wordt uitgebreid naar één centraal systeem waar de gehele detailhandel gebruik van kan maken. De kledingwinkels zijn met iets dergelijks al bezig, meldt CBL.

De organisatie verzekert dat een winkelbediende niet zomaar op de lijst komt. Er moet aangifte zijn gedaan, direct gevolgd door ontslag op staande voet. Na vijf jaar vlekkeloos gedrag wordt iemand van de lijst geschrapt.

Criminaliteit, zoals diefstal, door eigen personeel is een van de schadeposten waar het bedrijfsleven mee kampt. Al met al bezorgen diefstal -ook van buitenaf-, vernielingen en geweld, volgens de jongste ramingen, ondernemers een jaarlijkse schadepost van 3 miljard euro. Dat staat in het rapport ”Een veilig ondernemersklimaat?” van het ministerie van Economische Zaken dat volgende week wordt gepubliceerd.

De gegevens in het rapport zijn gebaseerd op diepte-interviews met dertig grote ondernemers. De detailhandel zou jaarlijks ongeveer 2 miljard euro schade lijden. Voor de horeca gaat het om 230 miljoen euro. Bank- en verzekeringsfraude zorgt voor benadeling van jaarlijks 400 miljoen.

Demissionair staatssecretaris Wijn (Economische Zaken) vreest dat ondernemers door geweld en criminaliteit afhaken. Hij zint, samen met minister Donner van Justitie, op maatregelen. Een daarvan zou kunnen zijn om videobeelden van dieven onderling door te sturen of naar de politie. Aan elkaar doorgeven kan nu nog niet wegens de privacywetgeving. Wijn noemt dit een verkeerde politieke correctheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer