Stressende jongere krijgt snel burn-out
Te veel huiswerk, of gewoon tot veel te laat tv-kijken? De oorzaken zijn vaak niet helder, maar feit is dat ruim een derde van de jongeren stress en slaapproblemen heeft. „Misschien moeten we meer lak hebben aan wat de maatschappij van ons verwacht.”
Stress en slaapproblemen – dat zijn de belangrijkste uitkomsten van een onderzoek van de Nationale Jeugdraad, gedaan in opdracht van minister Rouvoet, die de uitkomsten heeft gebruikt voor zijn nota ”Gezonde jeugdcultuur”.De uitkomsten zijn opvallend, vindt voorzitter Kido Koenig van de Nationale Jeugdraad. „De gemiddelde Nederlander denkt bij gezondheidsproblemen onder jongeren aan roken, drinken en verkeerde dingen eten. Maar jongeren noemen zelf totaal andere zaken: stress en slecht slapen. Dat is voor ons een eyeopener, vooral omdat deze klachten echt een punt van zorg vormen. Stress en slapeloosheid zijn voor een zich ontwikkelende jongere een stuk slechter dan voor een volwassene. Zo loopt een jongere met veel stress later een veel grotere kans op een burn-out.”
Vooral vwo-leerlingen geven aan last van slaapproblemen te hebben. Koenig constateert dat de maatschappij in het bijzonder van hen te veel verwacht. „De school, verenigingen, vrienden, het bespelen van een muziekinstrument, de duizenden reclame-uitingen die voorschrijven wat een jongere moet doen: dat levert stress op, meer dan vroeger. En stress kan weer slapeloosheid veroorzaken.”
Koenig hoopt dat tussen de oren van jongeren komt dat ze wat aan hun problemen moeten doen. Dat is nog een hele opgave, omdat uit het onderzoek ook blijkt dat jongeren weinig van anderen aannemen, goede vrienden en ouders daargelaten. Koenig: „Misschien moeten we een campagne opzetten die als insteek heeft: let een beetje op je vrienden.” Overigens is nog niet helder of er überhaupt een campagne komt.
Daarnaast kunnen jongeren die veel stress en slapeloosheid ervaren ook zelf proberen wat aan hun problemen te doen, zegt Koenig. „Als de problemen echt groot zijn, moet je natuurlijk direct naar de huisarts stappen. En verder? Om het in de taal van jongeren zelf te zeggen: Ga lekker chillen. Stel prioriteiten en zorg daarnaast voor genoeg rust en ontspanning door minder hooi op je vork te nemen. Misschien moeten we er met z’n allen een beetje lak aan hebben wat de maatschappij van ons verwacht.”
jeugdraad.nl voor het onderzoeksverslag.