Economie

Ouders laken melamine-uitspraak

Chinese ouders van door melamine overleden of ziek geworden kinderen zijn het oneens met de straf die de voormalige directrice van het zuivelbedrijf gisteren kreeg opgelegd. Ze had volgens hen geen levenslang, maar de doodstraf moeten krijgen.

Redactie economie
23 January 2009 09:26Gewijzigd op 14 November 2020 07:09
PEKING – Chinese ouders van door melamine overleden of ziek geworden kinderen zijn het oneens met de straf die de voormalige directrice van het zuivelbedrijf gisteren kreeg opgelegd. Ze had volgens hen geen levenslang, maar de doodstraf moeten krijgen. Fo
PEKING – Chinese ouders van door melamine overleden of ziek geworden kinderen zijn het oneens met de straf die de voormalige directrice van het zuivelbedrijf gisteren kreeg opgelegd. Ze had volgens hen geen levenslang, maar de doodstraf moeten krijgen. Fo

De vroegere directrice Tian Wenhua van het zuivelconcern Sanlu, dat het middelpunt in de zaak vormde, kreeg van de rechtbank ook een boete van 20 miljoen yuan (ruim 2 miljoen euro) opgelegd.Twee mannen werden ter dood veroordeeld voor hun aandeel in het melamineschandaal, dat de levens van zeker zes kinderen eiste. Twee andere betrokkenen kregen levenslang. Een derde dader is voorwaardelijk tot de doodstraf veroordeeld.

De rechter legde zes andere mensen gevangenisstraffen variërend van vijf tot vijftien jaar op. Onder hen zijn managers van het inmiddels failliete Sanlu.

Afgelopen najaar kwam naar buiten dat Chinese baby’s nierstenen hadden gekregen na het consumeren van met melamine vervuild melkpoeder. Volgens de Chinese autoriteiten overleden zes Chinese baby’s door de giftige stof en werden bijna 300.000 kinderen ziek.

Zhang Yujun, die meer dan 600 ton melaminepoeder mengde met de giftige stof maltodextrine, is tot de doodstraf veroordeeld. Geng Jinping kreeg dezelfde straf opgelegd voor het verkopen van het mengsel en de daarmee gemaakte producten.

Zuivelbedrijf Sanlu bleef evenmin buiten schot. Het bedrijf kreeg een boete van 50 miljoen yuan (bijna 6 miljoen euro).

Chinese ouders van door melamine overleden of ziek geworden kinderen waren naar de rechtbank van de industriestad Shijiazhuang gekomen om de vonnissen te horen. Hun woede was vooral gericht tegen Tian. Sommigen vonden dat ze de doodstraf had moeten krijgen.

De chemische stof melamine werd aan de melk toegevoegd om te verhullen dat het zuivelproduct met water was aangelengd. Met water aangelengde melk heeft een lage hoeveelheid proteïne. Melamine compenseert dat tekort. Daarbij is melamine een goedkope stof, zodat het financieel aantrekkelijk is melk met het goedje te mengen.

Melamine is een chemische stof die gebruikt wordt om plastic te harden. Het witte poeder wordt in combinatie met formaldehyde toegepast om borden, vloertegels, whiteboards en kunststoffen zoals formica te maken.

De rechtbank zou gisteren aanvankelijk uitspraak doen in 21 zaken. Negen werden echter op het laatste moment aan andere rechtbanken overgedragen. Verder meldden Chinese staatsmedia gisteren dat in verband met het schandaal nog eens 35 mensen zijn aangehouden. Ook hun wacht vervolging.

Chinese staatsmedia lieten vorige week weten dat de verwanten van het eerste kind dat bezweek na het drinken van de vervuilde melk, van de Chinese overheid (omgerekend) ongeveer 22.000 euro schadevergoeding hebben gekregen. Ouders en familieleden van andere slachtoffers wachten nog altijd op geld. Bovendien vinden ze die eerste uitkering van 22.000 euro te laag.

Het melamineschandaal veroorzaakte ook buiten China veel opschudding. De vervuilde melk was namelijk ook toegevoegd aan producten die naar het buitenland waren geëxporteerd.

Vooral in Aziatische en Afrikaanse landen, maar ook in Nederland doken vervuilde producten op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer