Buitenland

EU eist einde aan gewapende Intifadah

De Europese Unie heeft in een harde verklaring geëist dat er een einde komt aan de gewapende Palestijnse opstand. De verklaring kwam kort nadat Israël een doelgerichte raketaanval had uitgevoerd die twee kinderen het leven kostte. De Palestijnse president Arafat noemt het recht van zijn bevolking om zich te verzetten legitiem.

ANP/AFP/RTR
11 December 2001 07:19Gewijzigd op 13 November 2020 23:18

De Europese Unie drong maandag aan op de volledige ontmanteling van de Palestijnse gewapende organisaties Hamas en Jihad door de politietroepen van Arafat. In ongekend harde termen omschreven de vijftien lidstaten beide organisaties als „terroristisch".

In ruil voor het harde optreden van Arafat ‘eist’ de EU terugtrekking van het Israëlische leger uit de Palestijnse gebieden. Ook moet er een einde komen aan de bouw van nieuwe joodse nederzettingen in bezet gebied. De Palestijnse leider Arafat zei maandag dat het recht van de Palestijnen om zich te verzetten tegen Israëlische agressie en bezetting legitiem is. „Ons volk heeft geen andere keuze dan zich te verzetten tegen (Israëlische) agressie en bezetting", aldus Arafat. Hij sprak verder van een „legitiem recht".

Israël voerde maandag een helikopteraanval uit in Hebron. Het leger schoot vanuit de lucht raketten af, die twee auto’s troffen.

De twee jonge slachtoffers waren dertien en drie jaar. Zeker vijf mensen raakten gewond. Volgens Radio Israël was het doelwit van de aanval een militant lid van de islamitische Jihad.

Zondag waarschuwde de Israëlische regering dat het zijn aanvallen tegen de Palestijnen zal opvoeren, nadat in Haifa opnieuw een zelfmoordaanslag was gepleegd. In tegenstelling tot een week geleden kwamen daarbij geen Israëliërs om het leven. Wel vielen er tientallen gewonden.

Doelgerichte acties zoals die van maandag tegen de Jihad–militant zijn internationaal omstreden. De EU sprak maandag van „buitenrechtelijke executies in de Palestijnse gebieden".

Israël heeft zich tijdens de Intifadah, die ruim een jaar geleden begon, meer dan eens bediend van dit middel.

De aanval kwam nog geen dag nadat Israël een bestandsvoorstel van vier militante groepen van de hand had gewezen. De islamitische Jihad, Hamas en twee kleinere verzetsbewegingen boden zondag aan een week lang geen aanslagen te plegen als Israël zijn acties in de Palestijnse gebieden stopzet. Een Israëlische regeringsfunctionaris wees het voorstel direct af en noemde de actie op Palestijns gebied pure zelfverdediging.

Europees vertegenwoordiger voor buitenlandse betrekkingen Solana zal maandagavond nog afreizen naar het Midden–Oosten in een poging het vredesproces tussen Israëli’s en Palestijnen weer op gang te brengen. De speciale Amerikaanse gezant voor het Midden–Oosten, Anthony Zinni, probeert de partijen in het Midden–Oosten al dagen tot een bestand te bewegen, maar hij heeft nog niet veel bereikt.

Israël heeft een eenzijdig staakt–het–vuren afgekondigd voor de duur van 48 uur. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Peres en zijn Palestijnse collega Shaath hebben maandag in Brussel onafhankelijk van elkaar ook overleg gevoerd met de EU–bewindslieden.

Shaath blijft de oorzaak van de problemen neerleggen bij Israël, dat zich in zijn ogen ook schuldig maakt aan terreur. Peres spreekt van een „verantwoordelijke verklaring", maar dringt er bij Arafat op aan een snelle keuze te maken voor of tegen het vredesproces.

Minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken noemt de verklaring „naar beide kanten toe vrij hard". Hamas en Jihad zijn volgens hem specifiek genoemd, omdat zij achter de recente aanslagen in Israël zitten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer