Oppositie eist haast bij stimuleren economie
De oppositie van links tot rechts in de Tweede Kamer wil dat het kabinet nog voor maart meer maatregelen neemt om de economie te stimuleren.
Er gaat te veel kostbare tijd verloren als gewacht wordt tot de behandeling in mei of juni van de voorjaarsnota van het kabinet, meent de ongeduldige oppositie.Een motie met die strekking van GroenLinks-Kamerlid Vendrik kreeg woensdag in een Kamerdebat over de aanpak van de economische crisis steun van de gehele oppositie, behalve van D66. Die partij wil niet dat extra uitgaven een last gaan vormen voor toekomstige generaties.
Minister Bos (Financiën) ontraadde de motie, omdat het naar voren halen van uitgaven geld kost en dat kan alleen in het debat over de voorjaarsnota worden besproken.
Volgens VVD, GroenLinks en D66 staat de coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie nu voor de keuze om te bezuinigen of de strakke begrotingsregels los te laten, maar weigert zij die te maken.
PvdA-Kamerlid Tang verdedigde de kabinetsmaatregelen om de kredietverlening op gang te brengen. Volgens hem is de voorjaarsnota het juiste moment om te kijken naar andere maatregelen, zoals het naar voren halen van investeringen door de overheid.
Tang voelt wel wat voor het voorstel van coalitiegenoot De Nerée van het CDA om een noodplan klaar te hebben, dat „van de plank kan worden getrokken” als de economische crisis nog groter wordt. Als het nodig is, moet het kabinet volgens De Nerée niet wachten tot de voorjaarsnota. Dan worden de uitgaven tegen het licht gehouden op basis van nieuwe economische voorspellingen van het CPB.
Fractievoorzitter Slob (Christen-Unie) drong erop aan dat het kabinet begin volgende maand al besluit tot maatregelen om energie te besparen in woningen en kantoren. Een rapport van de planbureaus CPB en PBL wijst uit dat het kabinet zo de economie stimuleert en tegelijkertijd de klimaatdoelen dichterbij brengt.
VVD-Kamerlid Weekers verweet de regeringspartijen CDA en PvdA te draaien omdat zij hun eerdere steun afzwakten aan een motie om de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) te verhogen. Volgens CDA-Kamerlid De Nerée is het niet zeker dat de verhoging van de NHG helpt om de woningmarkt op gang te brengen, vooral omdat mensen in de eerste plaats onzeker zijn of ze straks nog een baan hebben. Daar helpt een woongarantie niet tegen.
Maatregelen die overheden nemen om de wereldwijde kredietcrisis te bestrijden, zouden in de loop van dit jaar effect moeten sorteren. Dat zei Arthur Docters van Leeuwen, voorman van het Holland Financial Centre, gisteren na afloop van een hoorzitting over de kredietcrisis.
„Over een halfjaar zullen we wel iets zien veranderen”, stelde Docters van Leeuwen. Hij doelde daarmee op de interbancaire geldmarkt, ofwel in hoeverre banken elkaar weer geld durven te lenen. „Zaken worden pas weer rustig als de kredietstroom op natuurlijke manier op gang komt”, aldus de voormalige topman van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Kritiek op de manier waarop Nederland de kredietcrisis aanpakt, heeft Docters niet. Nederland heeft 200 miljard euro beschikbaar gesteld als garantiestelling voor leningen van banken onderling. Ook is er inmiddels 13,75 miljard euro aan kapitaal gestoken in ING, Aegon en SNS Reaal.
Volgens Docters van Leeuwen „mag niet worden uitgesloten” dat de Nederlandse staat banken opnieuw gaat voorzien van kapitaal.