Kerk & religie

Opstapje naar de zending

Mission Centre begeleidt jaarlijks tachtig tot honderd mensen in hun zoektocht naar een plek in zending en evangelisatie.

22 January 2009 08:04Gewijzigd op 14 November 2020 07:08
MULDER ...bibliotheek opruimen... Foto RD
MULDER ...bibliotheek opruimen... Foto RD

Verschillende zendingsorganisaties, waaronder Wycliffe, WEC, Interserve en People International, sloegen hiervoor in 2003 de handen ineen. Voor die tijd ontbrak het opstapje richting de zending, zegt directeur en oprichter B. Mulder. Iemand die -soms nog wat onzeker over zijn roeping- de zending in wilde, kon overrompeld worden door een stapel formulieren die hij ingevuld en met getuigschrift van predikant of ouderling terug moest sturen. „Terwijl velen zich afvragen wat ze kunnen doen en hoe. De drempel naar een zendingsorganisatie is dan hoog.”Vrijwilligers van Mission Centre denken met mensen na over hun roeping en mogelijkheden. Als die aansluiten bij zendings- of evangelisatiewerk in het buitenland, wordt er samen gezocht naar een passende zendingsorganisatie. Korte termijn (één jaar) en lange termijn (zeven jaar), zelfs werkvakanties behoren tot de mogelijkheden.

Zo’n zoektocht ondernemen past bij deze tijd, denkt de directeur. „Wie zich vroeger geroepen voelde, sloot zich aan bij een organisatie. Welke taken hij zou krijgen, maakte niet uit. Dat is veranderd. Mensen willen kennismaken met het werk om te zien of het bij hen past.”

Zendingsinstanties laten geïnteresseerden dan ook steeds vaker korte tijd meedraaien op het veld. Mulder juicht deze ontwikkeling toe. „Onderzoek heeft laten zien dat 135 van de 1000 zendingswerkers teleurgesteld en beschadigd het veld verlaten. Een korte kennismaking kan dit voorkomen. Mensen durven eerder de stap naar de zending te wagen. Bovendien kunnen een paar weken of maanden in het buitenland jongeren enthousiasmeren voor de permanente zending.”

Kortetermijnzending is echter niet altijd mogelijk, tekent de directeur aan. „Relaties leggen kost tijd en vraagt kennis van taal en cultuur. Contact hebben met mensen kan dus niet in een paar weken of maanden. Ondersteunend werk verrichten voor een zendeling is wel mogelijk. Ook met een duidelijk afgebakende taak, zoals het opruimen van een wanordelijke bibliotheek in Ghana, kan iemand zinvol bezig zijn.”

Of een periode in het buitenland nuttig is, hangt verder af van de doelstelling van de zendingsorganisatie. Op een schip van Mercy Ships of Operatie Mobilisatie is in een paar maanden veel te bereiken.

„Voorop staat”, vindt Mulder, „dat het zendings- en evangelisatiewerk vrijwel overal ter wereld een taak is van lokale kerken en christenen. Zij hebben daarbij geen buitenlanders nodig. Als ze wel steun kunnen gebruiken, zoals bijvoorbeeld theologisch onderwijs, nemen zij zelf het initiatief.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer