Exoten vechten om plekje in water Oosterschelde
De roze zeepok is gesignaleerd in de Oosterschelde. Een kleine populatie van de exotische diertjes werd begin januari aangetroffen ter hoogte van Bruinisse. Duikers genieten van de fraai gekleurde schaaldiertjes, maar biologen vrezen dat exotische soorten de oorspronkelijke natuur verdrijven.
Het schaaldiertje –afkomstig uit Zuid- en Midden-Amerika– kwam al voor in de Noordzee en is een paar jaar geleden voor in de Westerschelde bij Borssele gevonden. De Megabalanus coccopoma, zoals het diertje voluit heet, werd echter nog niet eerder in de Oosterschelde aangetroffen, zegt maritiem bioloog Peter van Bragt. „Dit betekent dus een enorme stap.” Van Bragt denkt dat de pok –ontdekt door dr. Wouter Lengkeek van Bureau Waardenburg– via de scheepvaart in het Zeeuwse water is terechtgekomen. „De laatste tijd worden overal de dijken versterkt. Voor die werkzaamheden was er extra veel scheepvaart.”Lust voor het oog
De roze zeepok is mooi, zegt Van Bragt, die zelf graag duikt en onder water fotografeert. „Het is een van de grootste zeepokkensoorten in Zeeland. Het is onder water een lust voor het oog, als je een toefje van die beesten bij elkaar hebt.”
Hij haast zich te zeggen dat de meeste biologen niet gecharmeerd zijn van de komst van de pok. „Aan de ene kant is het leuk, want de natuur is rijker geworden. Maar het is wel een soort die hier absoluut niet thuishoort. Als het aantal pokken explosief groeit, zal hij met de autochtone natuur moeten vechten om een plaats.”
De roze pok nestelt zich op oesters en andere beesten. Hij kan een paar centimeters groot worden, en kan dus goed concurreren. „Dat geeft verstoring. We weten niets zeker, maar het kan zijn dat de roze pok andere soorten gaat verdrijven.”
De vestiging van exotische soorten is bijna onvermijdelijk, aldus de bioloog. „Je kunt schepen niet verbieden om de Oosterschelde in te varen. Maar autochtone soorten waterdieren sterven er wel door uit. Ik vind dat we meer aandacht moeten besteden aan de oorspronkelijke natuur.”
Klimaatverandering
Van Bragt ziet jaarlijks verschuivingen in de organismen in de onderwaterwereld. „Dat komt volgens mij door de klimaatverandering. Soorten die veel in het zuiden voorkomen en nauwelijks in Nederland, trekken onze kant op. Een paar jaar terug zag ik in Noorwegen een soort die in Nederland bekend is, maar daar niet. Door de temperatuurwijzigingen ontstaan ook in de onderwaterwereld grote veranderingsprocessen.”