Kenia viert inauguratie van ‘zoon en held’ uitbundig
In Kenia is Barack Obama „één van ons”. De inauguratie van Obama is dan ook uitbundig gevierd in het Afrikaanse land.
Of er in Kenia aandacht was voor de plechtigheden in Washington? Wie de Keniaanse kranten bekijkt, krijgt de indruk dat Kenia zelf een nieuwe president onthaalde. „Als Kenianen en Afrikanen hebben wel alle reden om meer en uitbundiger feest te vieren dan de Amerikanen, die ’onze zoon’ gekozen hebben”, liet een commentator in de Keniaanse krant The Daily Nation zelfs weten.Dat gebeurde zeker in Kogelo, het geboortedorp van Obama’s vader„ behorend bij het volk van de Luo’s. Daar woont nog altijd zijn stief-grootmoeder, die gisteren de plechtigheden in Washington meemaakte.
Het dorp had de viering groots aangepakt en al vanaf afgelopen vrijdag festiviteiten georganiseerd ter ere van de ’zoon en held’ van de gemeenschap. Gisteren bereikte het feest de climax. In de vroege morgen werden er twee koeien en tien kippen geslacht om de vele gasten te voorzien van voedsel, een feit dat nationale media nauwkeurig meldden.
De hele dag werd er gezongen, gedanst en gezwaaid met Amerikaanse vlaggetjes. De lokalen van de beide scholen in het dorp -de Senator Barack Obama Basisschool en de Senator Barack Obama Middelbare School- waren omgetoverd tot restaurants en hotels. „Dit is de dag waarop ik heb gewacht”, liet de 70-jarige dorpeling Thomas Ouko weten tegenover de Keniaanse krant The Standard. „Ik ben bereid om de hele dag in de zon te zitten om feest te vieren met mijn mededorpsgenoten.
Bijzonder was dat de inwoners van het dorp de inauguratie via een groot scherm live konden volgen. Dat was een jaar geleden nog niet eens mogelijk geweest, omdat het dorp toen nog geen elektriciteit had. Direct na de verkiezingswinst van Obama legde de Keniaanse elektriciteitsleverancier echter kabels naar het dorp om de grootmoeder van de president, Sarah Obama, van stroom te voorzien. Straatwerkers arriveerden om de wegen naar haar huis te verbeteren. De districtschef mocht dan wel tegenover The Standard aangeven dat de elektriciteitstoevoer al lang gepland was, maar dat gelooft niemand.
De verkiezing legt het dorp ook op andere terreinen geen windeieren. Zo is de grond rond het dorp plotseling zeer gewild, wat een leuke prijsstijging in het vooruitzicht van de eigenaars stelt. Op de markt werd enkele weken geleden het eerste café geopend.
De festiviteiten beperkten zich gisteren echter niet tot Kogelo. Ook in een stad als Nairobi werd uitbundig feest gevierd. Het gegeven dat Obama in Hawaii is opgegroeid en zijn Keniaanse vader nauwelijks gekend heeft, doet voor de Kenianen niets af aan zijn Afrikaanse wortels. In The Daily Nation verscheen deze week een groot opinieartikel, waarin Obama het predikaat „200 procent Luo” toegemeten kreeg. De auteur moet erkennen dat Obama door zijn blanke moeder voor zeker 50 procent ander bloed heeft, „maar”, besluit hij, „alleen een Luo is in staat zulke heldendaden te verrichten als Barack.” Dus is Obama op-en-top een Luo.
In Keniaanse media werd gisteren de hoop uitgesproken dat Obama zich zal inzetten voor duurzame vrede in zijn tweede vaderland. Op het grondvlak leeft zelfs de hoop op banen in de VS en studiebeursen. De Keniaanse president Mwai Kibaki hield het gisteravond in zijn felicitatie aan Obama bescheidener: „Wij als volk van Kenia koesteren de jarenlange contacten met Amerika en kijken uit naar nog sterkere banden op die gebieden die voor beide landen van belang zijn.” De meeste Kenianen zijn zo reëel om geen gouden bergen te verwachten. Het maakte de feestvreugde er echter niet minder om.