Historisch moment bij temperaturen onder nul
De National Mall stond dinsdag geheel in het teken van festiviteiten en politieke geschiedenis. Barack Obama, de eerste zwarte president van de Verenigde Staten, legde de eed af. De menigte, geschat op ruim een miljoen, leed kou en klapte de handen kapot.
Opperrechter John Roberts mocht als eerste de nieuwe president feliciteren. ‘Geluk gewenst, meneer de president.’ De menigte juichte. Er klonk trompetgeschal.Scheidend president George Bush en vicepresident Dick Cheney kregen een aanzienlijk minder warm welkom toen zij vanuit het Capitool het inauguratieplatform betraden. Er was veel boegeroep en er werden leuzen gescandeerd zoals ’Na na na na na na, hey, hey, vaarwel’.
De menigte doorstond urenlang temperaturen onder nul. Kaarhouders moesten tal van veiligheidscontroles passeren voordat zij de hun toegewezen plek bereikten.
Obama is de eerste zwarte president in de Amerikaanse geschiedenis, wat voor velen de plechtigheid een extra persoonlijke dimensie verleende. De inauguratie illustreerde het einde van de rassentegenstellingen en was als zodanig een historische mijlpaal voor allen.
‘Ik ben de hele morgen al emotioneel en denk aan mijn grootmoeder en de helden op wiens schouders wij staan’, zei de 34–jarige Lyshundria Houston uit Memphis, Tennessee. ‘Zij zouden zo trots zijn’, zei Houston, die zwart is. Memphis is de stad waar Martin Luther King Jr. werd vermoord.
Bij het Capitool was de sprekershoek door kogelvrij glas afgeschermd. Oud–wereldkampioen boksen Muhammad Ali nam plaats op het toneel, net als de filmacteur John Cusack en regisseur Steven Spielberg. Senator Edward Kennedy werd met luid gejuich begroet toen hij het V–teken maakte.
Het hoofd van de brandweer zei dat veel mensen klaagden over de kou. Enkele tientallen moesten worden opgenomen.
‘Mijn handen voelen echt slecht en je kunt je tenen niet voelen’, zei de 57–jarige Shelton Iddeen uit North Carolina. Hij was om 16.00 uur gearriveerd en hurkte tegen een ambulance om warm te worden. Hij zei bezorgd te zijn over bejaarden en jongeren. ‘Ik heb hier veel mensen gezien die werkelijk lijden.’
Anderen toonden zich onbezorgd. Faodat Idowu uit Lagos, in Nigeria, had kaartjes maar kon op vijf punten niet door de controle komen. Zij belandde uiteindelijk in een tunnel onder een autoweg. Op haar jas droeg zij een tekst met ’Afrikanen voor Obama’.
‘Het is onderdeel van de opwinding’, zei Idowu. ‘Het kan me niet schelen dat ik geen plek kon krijgen.’
Onjali Bodrul vloog vanuit Londen naar Washington om de man te zien van wie zij de carrière volgt sinds zij vier jaar geleden een studie politieke wetenschappen in Oxford begon. ‘Hij is de eerste mens in de politiek in een lange tijd die wij niet haten’, zei zij. ‘Het is net een voetbalwedstrijd, zo opwindend.’