„Russen bereiden aanval internetbankieren voor"
Sinds het begin van de financiële crisis is het internationale recherchebureau Ultrascan gestuit op onverwacht grote aantallen Russische criminelen, die onder meer naar Nederland zijn gekomen. Volgens de organisatie zoeken ze methoden om Nederlandse banken en hun klanten op te lichten en hun geld te stelen. Ultrascan spreekt van een opvallende ontwikkeling.
Het bedrijf kreeg opdracht van een internationale denktank om onderzoek te doen naar grensoverschrijdende criminele netwerken en cybercrime. Sinds november 2006 speurt de organisatie naar criminelen die zich toeleggen op internationale fraude met bankkaarten en internetbankieren.Ultrascan zegt dat de Russische misdadigers betaalknooppunten, zoals bijvoorbeeld pinapparaten of glasvezelkabels, onderzoeken en kijken hoe ze daarin een lek kunnen forceren. Ze doen dat met behulp van „techniek, software, chantage of omkoping". Het zijn ook de Russen die al hebben bekeken hoe ze bijvoorbeeld de komende maanden de geldautomaten van Wincor Nixdorf van ABN AMRO kunnen aftappen van vertrouwelijke gegevens van rekeninghouders, weet Ultrascan.
Deze skimapparatuur hebben ze al laten ontwikkelen. Ze laten de apparaten de komende tijd via netwerken van stromannen plaatsen.
„De Russen hebben ook software laten maken om aanvallen op internetbankieren in 2009 grootschalig mogelijk te maken. Ze beschikken over programma’s voor het draadloos opvangen en decoderen van betaalgegevens", zegt Ultrascan. Verder weet het recherchebureau dat deze groep criminelen methoden ontwikkelt om glasvezelkabels te splitten en vertrouwelijke bankgegevens die over die lijnen worden verzonden, af te tappen. Daarmee kunnen ze op grote schaal geld van rekeningen stelen en rekeningen manipuleren.
Ultrascan vindt dat banken preventieve maatregelen moeten gaan nemen. „De omvang van Russische criminele activiteiten is buiten elke proportie", zo staat in het onderzoek. Daarom is preventie een betere aanpak dan regelgeving en opsporing achteraf, meent een woordvoerder.
Begin dit jaar meldde Ultrascan dat er inmiddels al tienduizenden Nederlandse bankrekeningen in handen van criminele netwerken zijn. Dat probleem zal volgens het bedrijf het komend jaar explosief groeien. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zei toen dat ze niet bekend waren met de bevindingen van Ultrascan en dat ze het genoemde aantal niet kon plaatsen. Verder wilde de NVB niet op de omvang van deze criminaliteit ingaan.