Dexia komt boze beleggers deels tegemoet
Dexia Bank Nederland is donderdag zijn boze klanten deels tegemoetgekomen. De voorwaarden voor de omstreden effectenleasecontracten worden versoepeld, aldus Dexia. In totaal zet de bank bijna 500 miljoen euro opzij in verband met de affaire rondom deze contracten.
Dexia reageert hiermee op de megaclaim die 40.000 beleggers, verenigd in de stichting Leaseverlies, bij de rechter gaan indienen. De stichting zei donderdag naar schatting 1 miljard euro terug te kunnen gaan vragen. Maandenlange onderhandelingen met Dexia over een schikking liepen woensdagavond stuk.
Het conflict draait om beleggingscontracten van Legio Lease, een product van de in 2000 van Aegon overgenomen Bank Labouchere. Legio-beleggers leenden geld om daarmee in aandelen te beleggen. De beleggingswinsten zouden de kosten van de lening dekken, de rest kon de leasebelegger in eigen zak steken. Maar nu de beurzen diep zijn weggezakt rest er vaak geen winst, maar een behoorlijke schuld. Veel Legio-klanten vinden dat ze verkeerd zijn voorgelicht over de risico’s.
Dexia ontkent dat. De bank benadrukte donderdag dan ook dat het niet verplicht is de voorwaarden te versoepelen. Topman D. Bruneel stelde nadrukkelijk dat zijn bank in de hele affaire rondom Legio Lease „juridisch ijzersterk staat.”
Hij noemde de eisen van de stichting „irreëel.” „Ze willen een volledige vergoeding van het koersverlies op de aandelen en terugstorting van de inleg van de klanten”, aldus de Belgische topman die sinds 1 december aan het roer staat bij Dexia. „Dat is vragen onszelf op te hangen aan de galg en daarna door de kop te schieten.”
De beleggers krijgen nu van Dexia een aantal mogelijkheden om makkelijker van hun contract af te komen. Zo kan bij verkoop van het verliesgevende aandelenpakket de restschuld omgezet worden in een renteloze lening. Het overnemen van de aandelen op een eigen beleggingsrekening kan ook. Beleggers krijgen dan opties op de AEX-index als beloning, net als bij het direct aflossen van een restschuld.
Verlengen van het lopende contract kan ook. De rente zal dan „een stuk lager” liggen dan in het huidige contract, zo zegde Dexia toe. De ergste gevallen gaat Dexia voorleggen aan een onafhankelijke commissie. Vanaf 1 april gaan de voorwaarden in. Dexia zegt de komende tijd nodig te hebben voor de voorbereidingen.
Topman Bruneel wilde donderdag weinig zeggen over de eigen juridische strijd die Dexia is aangegaan met Aegon. Woensdag bleek dat de bank de verantwoordelijkheid van de affaire bij verzekeringsconcern Aegon probeert neer te leggen. Dexia sleept de vroegere eigenaar van Labouchere voor de rechter in een poging de koop ongedaan te maken. Volgens Bruneel heeft Aegon bij die transactie in 2000 te weinig informatie gegeven. „Dat heeft ons schade berokkend”, zo stelde hij. Dexia was sinds mei in gesprek met Aegon over Labouchere, maar dat leverde niets op.
Van de totale voorziening die Dexia bekendmaakte komt 467 miljoen euro ten laste van het resultaat van het lopende boekjaar. Mede door deze reservering zakte de winst over het derde kwartaal van het totale Frans-Belgisch-Nederlandse concern van 280 miljoen vorig jaar naar 175 miljoen euro in 2002, een daling van ruim 37 procent.
Voor Dexia is de Nederlandse tak in de boeken nauwelijks meer wat waard. De bank boekte ruim 1 miljard euro af op Labouchere en Kempen & Co, de andere poot van Dexia Nederland. De afboeking kwam ten laste van het eigen vermogen.