Gewone werkers met gewone, belangrijke banen
„Ik heb nooit kunnen begrijpen wat deze computer ook maar in de verste verte te maken heeft met Gods koninkrijk”, zegt computerprogrammeur Jim Banks in het boek ”Carrière met God”. Voor mensen als Banks start het christelijke zakenmensennetwerk CBMC volgende week met cursussen over de praktijk van het geloof op het werk.
„Ik heb ontdekt dat de God Die de wereld geschapen heeft en onderhoudt ook de God van het werk is”, schrijft Ken Costa, auteur van ”Carrière met God”. „En als het christelijke geloof daar niet relevant is, is het in het geheel niet relevant.”Costa is topbankier in het centrum van Londen en leest dagelijks de Financial Times en de Bijbel. Hij dacht lang en veel na over christenen en hun werk. „Een leidinggevende die vijf jaar bij een bank had gewerkt, vertelde me: „Ik snap er niks meer van. Ik werk in een groot wereldwijd instituut, maar daarvan ben ik zo’n klein en onbetekenend deeltje dat ik toch niets kan veranderen. Wat probeer ik eigenlijk te bereiken met mijn leven?”” Costa: „Ik heb geprobeerd haar het grotere plaatje te laten zien.” Hij probeert christenen hoger en verder te laten kijken dan hun eigen leven. In de Bijbel ziet hij „zo veel gewone mensen met gewone banen.”
Wouter Droppers, directeur van CBMC Nederland, ontmoette Costa tijdens een bezoek in Engeland, en besloot dat diens boodschap precies paste bij de missie van CBMC Nederland („Zakenmensen helpen Jezus Christus te vinden, te volgen en te verkondigen”). Er volgde een vertaling van Costa’s werk en CBMC voegde een handleiding plus een werkboek toe, wat samen het studiemateriaal vormt voor de cursus die dinsdag van start gaat in Katwijk en Arnhem.
Gezond zakenleven
Christelijke zakenmannen en -vrouwen, leidinggevenden, managers en ondernemers zijn de doelgroep. „Wij zagen bij BusinessAlpha –een kennismakingscursus voor zakenmensen die meer willen weten over het christelijk geloof, CvdH– dat veel mensen die tot geloof kwamen zich afvroegen: En wat betekent dit nu voor mijn handelen? Maar ook andere christenmensen hebben hier behoefte aan.”
Wat het CBMC voor ogen staat met deze cursus? Droppers: „Een geestelijk gezond zakenleven voor de deelnemers. In de financiële crisis zien we dat er veel óngezond zakenleven is.”
Thema’s die aan de orde komen zijn onder andere ambitie en carrière, omgaan met moeilijke beslissingen, met stress, met teleurstellingen en mislukkingen, en met geld. Deelnemers worden geconfronteerd met de vraag hoe zij zelf staan in hun werk, wat hun motieven zijn, waarom ze een bedrijf hebben en wat ze ermee doen.
De bron voor wijsheid in deze zaken is de Bijbel. „Mensen zullen allerlei redenen noemen waarom ze werken”, zegt Droppers. „Zelfontplooiing, geld verdienen om goed te kunnen zorgen voor je vrouw. Het kunnen allemaal nobele motieven zijn, maar bij ons gaat de drijfveer verder; wij beroepen ons op de Bijbel. God geeft betekenis. Dat is fundamenteel anders dan wanneer ik op mijzelf zie en mij afmeet aan mijn eigen normen en waarden.”
Concreet krijgen cursisten een vraag voorgelegd als: „Heeft het geld mij of heb ik het geld?” en „Meer verdienen vertaalt zich al snel in een grotere auto, ander huis, meer luxe enzovoort. Hoe bepaal je waar de grens ligt? Wanneer is genoeg ook werkelijk genoeg?”
In de kerk en op Bijbelkringen komt dit onderwerp te weinig aan bod, vindt Droppers. Dat zegt ook accountant Pieter van der Kwaak, een van de cursusleiders voor Katwijk. „Predikanten zullen niet snel een preek houden over omgaan met debiteuren.” Wat hem betreft, zouden zulke praktische onderwerpen ’s zondags best aan de orde mogen komen: „Er gaan meer Bijbelteksten over geld dan over liefde.”
Bewustwording
Hij neemt zelf elke dinsdagmorgen deel aan een CBMC-bijeenkomst waarbij zeven zakenmensen om zeven uur ’s morgens met elkaar ontbijten, een specifiek onderwerp bij de kop pakken en met elkaar bidden.
Op de vraag of mensen een cursus nodig hebben om te weten hoe ze moeten wandelen met God, in hun werk, zegt hij ja. Het met elkaar nadenken over en bidden voor bepaalde zaken heeft bij hem vooral gezorgd voor bewustwording, zegt hij. „Het geeft rust, vrede en liefde.”
Ook Henk van de Berg van Berg Toys –maker van stoer buitenspeelgoed zoals skelters– vindt een cursus voor christenen zinvol. „Er bestaan trainingen op allerlei gebied”, zegt hij, „en ze zijn goed om je op te scherpen. Zeker als het uitgangspunt Gods Woord is.”
Van den Berg begon skelters te bouwen toen hij vijftien jaar was. Zijn bedrijf, later, liep fantastisch. „Het was hard rennen om aan de vraag te beantwoorden. Maar dan kom je op een punt waarop je je afvraagt: Is het dit alleen? Het gaat goed, maar doe ik het wel goed? Ik wist niet of ik naar links of rechts, naar boven of naar beneden moest.”
Van bijeenkomsten met andere christenen heeft Van den Berg veel geleerd, zegt hij. „Ik leerde dat ik een rentmeestertje was dat goed zijn best mag en moet doen.” Als concreet resultaat noemt ook hij vrede bij te nemen besluiten. „Ik heb de auto wel eens aan de kant gezet en gevraagd: Wat wilt U dat ik doe? Als ik dan rust kreeg na een beslissing, gaf mij dat lucht.”
cbmc.nl.