„Wat zou u stemmen in Israël?”
„Wat zou u stemmen in Israël?” Voor een Nederlander is die vraag uiterst interessant, aldus André Krouwel. Krouwel is initiatiefnemer van het Kieskompas voor de Israëlische verkiezingen dat vrijdag via de website van deze krant draait.
Krouwel, in het dagelijks leven politicoloog aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, maakte in 2006 zijn eerste Kieskompas voor de Tweede Kamerverkiezingen: „Het begon min of meer als een grap. Een journalist vroeg wat ik van Stemwijzer vond. Ik liep leeg met al mijn kritiek. Daarop vroeg hij of ik geen alternatief kon bedenken.”Van het een kwam het ander. De Stichting Christelijke Pers stelde geld beschikbaar en Kieskompas werd een feit. Het werd een succesverhaal. „We hoopten op 200.000 bezoekers, maar het werden er uiteindelijk 3,4 miljoen. Alleen al de eerste ochtend meldden zich 400.000 mensen om het Kieskompas in te vullen.”
Op de Tweede Kamerverkiezingen volgden die voor de provinciale staten, de stembusgang in België, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en nu dan de Israëlische verkiezingen. Het Kieskompas invullen kan in Israël bij de krant YNET (Yedioth Ahronoth) en in Nederland via de site van de Evangelische Omroep en deze krant. Krouwel is nog in onderhandeling met The Wall Street Journal in de Verenigde Staten. „Het geld speelt door de kredietcrisis een rol en ze aarzelen, omdat ze zojuist de race om het Witte Huis hebben gehad.” Het liefst had de politicoloog de Arabische wereld door Al Jazeera erbij gehad, maar dat lukte „helaas” niet.
Hoeveel bezoekers verwacht u?
Krouwel: „We zouden aanvankelijk een week eerder zijn gaan draaien, maar de politieke partijen in Israël staakten hun campagnes vanwege de strijd in Gaza. Dan kun je natuurlijk niet met Kieskompas beginnen. Er zijn nu nog drie weken te gaan tot 10 februari, maar een miljoen, dus een kwart van het Israëlische electoraat moet toch haalbaar zijn. Dat haalden we ook in Nederland en België. Probleem is natuurlijk de oorlog in Gaza. Een oorlog roept altijd emoties op en ik weet niet waar dat toe leidt. Er is overigens wel een vraag met betrekking tot de strijd in Gaza in opgenomen.”
Krouwel weet dat Israël momenteel uiterst hot is. „Bij elkaar verwacht ik dat een half miljoen Nederlanders het Kieskompas zullen invullen. Er is altijd ontzettend veel belangstelling geweest voor Israël. Kijk maar naar het aantal correspondenten dat er in het land zit. Door de oorlog is die belangstelling alleen maar toegenomen.”
Volgens Krouwel zijn door de strijd in Gaza de Israëlische verkiezingen van 10 februari cruciaal. „En het aardige is dat degenen die het Kieskompas invullen zien voor welke dilemma’s de Israëlische kiezer staat.”
Krouwel zegt dat de stembusgang extra interessant is omdat „het partijenlandschap in Nederland en Israël zo op elkaar lijken, al hebben zij dan een kiesdrempel van 2 procent. Nederlanders herkennen heel veel van de partijen: Likud is een beetje de VVD en ze hebben vergelijkbare linkse partijen. Daarnaast zijn er in Israël religieuze partijen, wij hebben natuurlijk CU en SGP. Dan is het toch leuk om na te gaan wat je in Israël zou stemmen?”