Miljardenverliezen voor grootste banken VS
De twee grootste Amerikaanse banken, Bank of America (BoA) en Citigroup, zijn in het laatste kwartaal van 2008 diep in de rode cijfers gedoken. Beide financiële instellingen maakten vrijdag nieuwe ingrepen bekend om de zich voortslepende financiële crisis het hoofd te bieden.
BoA krijgt van de Amerikaanse overheid een kapitaalinjectie van 20 miljard dollar. De steunmaatregel moet de bank helpen de overname van branchegenoot Merrill Lynch te verteren. De gevallen zakenbank leed in het vierde kwartaal ruim 15 miljard dollar verlies. Zelf kwam BoA 1,8 miljard dollar tekort.Merrill Lynch kwam vorig jaar, zoals veel zakenbanken, in grote moeilijkheden door investeringen in onbetrouwbaar gebleken beleggingsproducten. Het bedrijf vluchtte medio september in de armen van Bank of America, in hetzelfde weekeinde waarin concurrent Lehman Brothers uitstel van betaling aanvroeg.
De Amerikaanse overheid neemt bovendien bereid een bedrag van 100 miljard dollar aan potentiële verliezen als gevolg van slechte beleggingen op zich. BoA leek tot dusver redelijk buiten schot te zijn gebleven in alle tumult in de financiële wereld. Het kwartaalverlies was het eerste in zeventien jaar.
Citigroup daarentegen zit al meer dan een jaar in zwaar weer en moest in de slotmaanden van 2008 het vijfde kwartaalverlies op rij slikken. Ditmaal bleef de teller staan bij 8,3 miljard dollar. Het bedrijf kondigde vrijdag aan zich te splitsen om de gezonde bedrijfsonderdelen van de omgezonde te scheiden.
Citigroup, dat al 45 miljard dollar aan overheidssubsidie heeft gekregen, is bezig met een forse reorganisatie. Het aantal werknemers moet worden teruggebracht tot 300.000, 75.000 minder dan een jaar geleden. Alleen al sinds afgelopen september heeft het concern wereldwijd 30.000 banen geschrapt.