Kinderpaspoort nadelig voor groot gezin
Nog een halfjaartje en het kinderpaspoort is ook in Nederland verplicht. Zeven vragen en antwoorden over een voor grote gezinnen nadelige verandering.
Wat betekent de invoering van het kinderpaspoort?Kinderen onder de 16 moeten binnenkort, wanneer ze alleen of onder begeleiding naar het buitenland reizen, een eigen paspoort hebben. Tot nu toe was dat niet nodig. Kinderen konden worden bijgeschreven in het paspoort van hun ouders. De nieuwe regeling zal waarschijnlijk rond 1 juli ingaan.
Wat is het bezwaar?
Dit gaat gezinnen met kinderen veel extra geld kosten. Wie bijvoorbeeld volgend jaar met vijf kinderen naar Egypte wil reizen, moet vijf kinderpaspoorten aanschaffen ter waarde van zo’n 50 euro per stuk (het precieze bedrag verschilt per gemeente). Had hij zijn vijf kinderen alleen maar hoeven bijschrijven in zijn eigen paspoort, dan had hem dat geen 250 euro, maar slechts 42,50 euro gekost (8,50 euro per kind).
Omdat een paspoort maar vijf jaar geldig is, is de totale kostenstijging voor een gezin nog groter. Onder de nieuwe regeling moet een kind al vanaf zijn geboorte een eigen paspoort hebben, dat dan vervolgens ook nog eens om de vijf jaar moet worden vernieuwd.
Paspoorten met bijgeschreven kinderen zijn dus vanaf 1 juli niet meer geldig?
Die zijn nog gewoon geldig. Wie zijn kinderen nu al op zijn paspoort heeft bijgeschreven, kan ook na 1 juli nog gewoon mét die kinderen naar het buitenland reizen. Hij kan dit doen tot zijn oude paspoort verlopen is.
Nu nog snel je kinderen bij laten schrijven, is dat een optie?
Ja. Wie van plan is na 1 juli met zijn kinderen naar het buitenland te gaan, kan ze voor die tijd op zijn paspoort te laten bijschrijven. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Hij of zij hoeft dan de komende vijf jaar nog geen paspoorten voor zijn kinderen te kopen. Achteraf bijschrijven van kinderen kost overigens vaak wel het dubbele van meteen bijschrijven.
Maar in principe kun je dus straks de grens niet meer over zonder dat al je kinderen een eigen paspoort hebben?
Klopt, met uitzondering dan voor reizen naar de Schengenlanden (waartoe de meeste landen in West-Europa behoren). Daar hebben u en uw kinderen voldoende aan een identiteitskaart. Die is echter bij de meeste gemeenten niet veel goedkoper dan een paspoort.
Gaat de politiek nog iets tegen de kostenverhoging ondernemen?
Ja, dat is wel de bedoeling. De verplichting tot het aanschaffen van kinderpaspoorten kan niet meer worden tegengehouden. Daartoe is in Europees verband besloten –het Europees Parlement stemde er deze week mee in– en die regelgeving is dwingend.
Wel gaan staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken), minister Hirsch Ballin (Justitie) en minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) nog bekijken of de kostenverhoging voor gezinnen gematigd kan worden. Het is echter nog volstrekt onduidelijk hoe dat zou moeten gebeuren.
Waar is deze verandering eigenlijk voor nodig?
Het is een uitvloeisel van twee ontwikkelingen in de internationale wet- en regelgeving. De eerste is de sinds 11 september 2001 gestarte strijd tegen terrorisme. De tweede is de strijd tegen kinderontvoering en kindermisbruik. Beide doelstellingen vragen volgens de VN en de EU om de verplichting tot aparte kinderpaspoorten. Van de 27 EU-lidstaten kennen er al 20 deze verplichting. Daardoor kan ook Nederland zich niet meer aan deze ontwikkeling onttrekken. De VS laten op dit moment al geen kinderen meer binnen zonder dat die over een eigen paspoort beschikken.