Binnenland

Kafkaëske taferelen in de polder

Verstrikt raken in een wirwar van regels en procedures, het gevoel van het kastje naar de muur gestuurd te worden. De Kafkabrigade rukt uit om overtollige bureaucratie aan te pakken.

Redactie politiek
16 January 2009 12:07Gewijzigd op 14 November 2020 07:06

Enkele jaren geleden verloor een gehandicapte man beide benen. Vanwege zijn handicap krijgt hij een uitkering. Desondanks moet hij bij het gemeenteloket, waar de medewerkers hem goed kennen, regelmatig komen bewijzen dat hij nog steeds zijn benen kwijt is.Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties kreeg donderdag uit handen van de Kafkabrigrade een boekje aangereikt, ”Kafka in de polder”.

De Kafkabrigade, een netwerk van bestuurskundigen, schreef dit boekje met een knipoog naar de Tsjechische schrijver Franz Kafka (1883-1924), bij wie die afstandelijke, regelzuchtige overheid een van de leidende thema’s in zijn romans is.

Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, gaf donderdag een sociologisch overzicht van de ontwikkeling van de bureaucratie. Volgens hem benadert de overheid haar onderdanen „wantrouwend, waardoor de burger zich verdacht voelt. Het gevolg is ontoegankelijkheid. Vanuit de overheid wordt gedacht dat burgers toch geen beroep doen op de regelgeving.”

In ”Kafka in de polder” ontbreken de hilarische, maar ook tragische voorbeelden niet. Zoals een ondernemer die het plan voor het bouwen van een windmolenpark in zestigvoud diende in te leveren of zoals gemeentelijke verordeningen waar een verbod geldt op het met meer dan tien mensen zonder vergunning wandelen in een bos.

Schrijnend is ook het verhaal van ene Jaap. Hij verdiende in 1999 250 euro te veel naast zijn WAO en kreeg daarom een boete van 24.000 euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer