Donner formeert crisisteam
DEN HAAG – Minister Donner van Sociale Zaken wil met werkgevers en vakbonden plannen maken om de sterke toename van de werkloosheid effectiever te lijf te gaan.
Dat maakte de CDA-bewindsman woensdagavond bekend in een brief aan de Tweede Kamer.Donner hoopt het uiterlijk op 1 maart eens te zijn met de sociale partners over een nieuwe regeling die massale werkloosheid op de langere termijn moet voorkomen. Tot die tijd blijft de regeling voor werktijdverkorting bestaan.
Volgens de minister staat Nederland „aan de vooravond van majeure herschikkingen in de economie en daarmee ook op de arbeidsmarkt.” Die situatie vraagt volgens hem om een andere aanpak dan het instrumentarium van werktijdverkorting, waarbij bedrijven hun werknemers tijdelijk met behulp van een WW-uitkering minder uren laten werken. „Het is niet waarschijnlijk dat het overgrote deel van de werknemers die in de komende tijd hun baan zullen verliezen, deze na verloop van tijd weer zullen kunnen hervatten”, aldus Donner.
De minister ziet daarom meer in scholing en zogenoemde van-werk-naar-werktrajecten waarbij overbodig geworden werknemers zo snel mogelijk worden geleid naar bedrijven of sectoren waar nog wel een tekort aan arbeidskrachten heerst. Zo zijn er volgens Donner nog altijd veel vacatures in de zorg en het onderwijs.
De bewindsman verwacht in dit verband veel van zogeheten mobiliteitscentra waar overtollig personeel, na eventuele bijscholing, wordt gekoppeld aan vacatures in de regio. Eind deze maand moeten er tien van dergelijke mobiliteitscentra gereed zijn. Voor twintig locaties is al een basis gelegd.
Donner wil ook met de sociale partners bespreken of de WW meer activerend gemaakt moet worden. Werkloosheidsuitkeringen moeten volgens de bewindsman meer „een brug” worden naar een nieuwe baan in plaats van enkel een inkomensverzekering.
Zo overweegt Donner werkgevers meer verantwoordelijkheid te geven voor de bemiddeling van ontslagen personeel naar ander werk en het bij- of omscholen gedurende de eerste maanden na ontslag. Ook noemt hij een vorm van deeltijd-WW een optie, zodat personeel toch deels in dienst blijft.
Werkgeversvoorman Bernard Wientjes van VNO-NCW en FNV-voorzitter Agnes Jongerius zijn tevreden over de afspraken met Donner, alhoewel zij liever geen einddatum voor de werktijdverkorting hadden gezien. Voor bedrijven „die helaas in zwaarder weer zitten en blijvend arbeidsplaatsen moeten schrappen”, is volgens Jongerius inderdaad de andere aanpak nodig die Donner bepleit.
CNV-voorzitter René Paas sprak van „het verstandigste” wat Donner kon doen.