Barroso woedend op Rusland en Oekraïne
STRAATSBURG – Voorzitter Barroso van de Europese Commissie heeft gisteren stevig uitgehaald naar Rusland en Oekraïne omdat er nog steeds geen gas stroomt naar de EU-landen. Hij overweegt bedrijven te adviseren een rechtszaak aan te spannen.
Tijdens een debat in het Europees Parlement in Straatsburg noemde hij de situatie „onaanvaardbaar en ongelooflijk.” Op het hoogste politieke niveau zijn eerder deze week afspraken gemaakt over hervatting van de leveranties. Moskou en Kiev vervolgden daarna echter hun geruzie. Zij geven elkaar de schuld van het niet naleven van de in het recente akkoord vastgelegde beloften.EU-lidstaten kopen gas in Rusland. Dat wordt van ginds getransporteerd via pijpleidingen die door Oekraïne lopen. Vanaf 1 januari ligt de aanvoer stil als gevolg van een conflict tussen de twee naties.
„Ik beschuldig niemand, maar zij laten in ieder geval zien dat zij hun verbintenissen niet nakomen”, verklaarde Barroso in het EP. Daaraan voegde hij toe: „Als dat niet verandert, beschouwen we ze niet meer als betrouwbare partners in de sfeer van de energie.” Ondernemingen binnen de Unie die momenteel verstoken zijn van brandstof vanuit het oosten kunnen volgens hem de inbreuk op de commerciële contracten voorleggen aan de internationale rechter.
De Tsjechische premier Topolanek, die dit halfjaar het EU-voorzitterschap bekleedt, vindt dat beide landen verantwoordelijkheid dragen voor de crisis. „Overeenkomsten worden geschonden. Er zit een technische dimensie aan het probleem, maar het gaat vooral om een gebrek aan goede wil bij hen om samen de kwestie op te lossen”, constateerde hij.
Topolanek riep ertoe op om op langere termijn te zoeken naar mogelijkheden om de afhankelijkheid van gas uit Rusland te verminderen. Hij pleitte voor diversificatie van de bronnen en het aanleggen van reserves en van verbindingen tussen lidstaten, zodat die elkaar bij een stagnerende aanvoer van buitenaf kunnen bijstaan. Ook Barroso benadrukte de wenselijkheid van het tot stand brengen van een gemeenschappelijk beleid, met daarin mechanismen voor onderlinge solidariteit.
De regeringen van Rusland en Oekraïne overleggen zaterdag in Moskou over het gasconflict tussen beide landen.