PvdA houdt debat godslastering spannend
DEN HAAG – Gaat de PvdA de moties van de oppositie steunen? Dat is de vraag bij het debat over godslastering. „Als de ChristenUnie de SGP steunt, voelen wij ons vrij om met de SP, de VVD en D66 mee te stemmen.”
De Tweede Kamer debatteert woensdag opnieuw over de afschaffing van artikel 147 van het Wetboek van Strafrecht, het verbod op smalende godslastering. Ditmaal betreft het een kort, afrondend debat; de partijen kunnen aangeven welke moties ze indienen.Minister Hirsch Ballin van Justitie (CDA) heeft voorgesteld om artikel 137c uit te breiden ter compensatie van artikel 147. Met die aanpassing moet helder worden dat ernstige bedreigingen die duidelijk zijn gericht tegen een groep mensen –homoseksuelen, gelovigen– strafbaar zijn.
In de Kamer krijgt de minister vooralsnog alleen de volledige steun van zijn eigen CDA. ChristenUnie en SGP zijn tegen afschaffing van artikel 147 en zien weinig heil in uitbreiding van artikel 137. Oppositiepartijen SP, VVD, PVV, GroenLinks en D66 willen af van het verbod op godslastering en zijn fel gekant tegen een aanscherping van artikel 137. En coalitiepartner PvdA, die al lange tijd af wil van het verbod op godslastering, vindt dat de bewindsman nog maar eens goed moet uitleggen waarom artikel 137 zo nodig moet worden uitgebreid.
Vooralsnog blijft de PvdA achter het voorstel van Hirsch Ballin staan. Maar de partij sluit niet uit de oppositie alsnog te steunen in haar strijd om alléén het verbod op smalende godslastering te schrappen. PvdA-Kamerlid Heerts: „Wij verzetten ons niet op voorhand tegen uitbreiding van artikel 137. Als artikel 147 maar verdwijnt, linksom dan wel rechtsom. Maar de minister moet nog wel met een goed verhaal komen over de aanpassing van artikel 137.”
Tijdens het Kamerdebat van vandaag zal de SGP een motie indienen om de oude situatie te handhaven: behoud van het verbod op godslastering en geen uitbreiding van de beledigingsbepaling in artikel 137. „Het voorstel van de minister roept zo veel onduidelijkheid op”, constateert SGP-Kamerlid Van der Staaij. „Hirsch Ballin kan maar beter geen wetsvoorstel indienen.”
Daarnaast zullen oppositiepartijen SP, VVD en D66 drie moties indienen. Artikel 147 moet worden geschrapt. Artikel 137 mag niet worden uitgebreid. En in een derde motie pleiten de partijen ervoor het wetsvoorstel gesplitst in te dienen: een wetsvoorstel om artikel 147 te schrappen en een om artikel 137 uit te breiden. Met deze derde, tactische, motie hopen SP, VVD en D66 dat de Kamer het eerste wetsvoorstel aanneemt en het tweede verwerpt.
Minister Hirsch Ballin heeft eerder al gezegd niet toe te geven aan de wens van de oppositie. Hij zal een gecombineerd wetsvoorstel indienen.
De belangrijkste vraag blijft of de PvdA de moties van de drie oppositiepartijen zal steunen. PvdA-Kamerlid Heerts wil voorafgaand aan het debat niet op de zaken vooruitlopen. „Ik wacht het wetsvoorstel van de minister af. En dan wil ik vervolgens weten hoe de Raad van State en de Raad voor de rechtspraak het wetsvoorstel beoordelen. Pas dan kan ik mijn definitieve oordeel vellen”, aldus de sociaaldemocraat.
Maar Heerts lost al wel een waarschuwingsschot. „Als de ChristenUnie de SGP steunt, voelen wij ons vrij om met SP, VVD en D66 mee te stemmen.”
De kans dat de ChristenUnie de SGP-motie steunt is groot. „De ChristenUnie is en blijft tegen het schrappen van het verbod op smalende godslastering. Uit politieke en maatschappelijke reacties blijkt tot nu toe niet dat de voorgestelde aanvulling op artikel 137 de beoogde verduidelijking biedt. In tegendeel: het lijkt erop dat de voorgestelde uitbreiding van het artikel voeding biedt aan nieuwe misverstanden, argwaan en polarisatie”, zegt ChristenUnie-Kamerlid Anker.
Het is goed mogelijk dat minister Hirsch Ballin alsnog met lege handen komt te staan: noch het behoud van het verbod op godslastering, noch een uitbreiding van artikel 137.
Dinsdag stemt de Kamer over de moties.