Ook Irak tegen chemische wapens
Irak is toegetreden tot de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. Dit heeft het VN–hoofdkwartier in New York dinsdag bekendgemaakt.
Onder de inmiddels geëxecuteerde dictator Saddam Hussein zette Irak chemische wapens in tijdens de Eerste Golfoorlog van 1980 tot 1988. Tienduizenden Iraanse militairen en Iraakse Koerden stierven een gruwelijke dood door onder meer mosterdgas en zenuwgas. Alleen al in de plaats Halabja kwamen 5000 Koerden om het leven.Irak kreeg bij de opbouw van zijn chemisch arsenaal ook hulp vanuit Nederland. Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde de Nederlandse zakenman Frans van Anraat in 2007 tot zeventien jaar cel voor het leveren van grondstoffen voor chemische wapens aan Saddam.
Het vermeende bezit van massavernietigingswapens was de officiële reden voor de Amerikaans–Britse aanval op Irak in 2003. Na de invasie zijn geen chemische of biologische wapens of atoombommen gevonden. Experts concludeerden dat Saddam eventuele restanten van zijn chemische arsenaal moest hebben vernietigd.
Als OPCW–lidstaat verplicht Irak zich mee te werken aan inspanningen om deze categorie wapens wereldwijd uit te bannen. Irak wordt de 186e lidstaat. Alle Europese landen en alle permanente leden van de VN–Veiligheidsraad zijn al lid. Tot de resterende negen landen die nog geen lid zijn, behoren Israël, Noord–Korea en Myanmar.