Britse overheid stapt voor 43 procent in Lloyds
De Britse overheid gaat een belang nemen van 43,4 procent in het fusiebedrijf Lloyds Banking Group, dat is ontstaan uit de combinatie van de Britse banken Lloyds TSB en HBOS. De overheidsdeelname volgt op aandelenemissies van beide banken die grotendeels werden genegeerd door de aandeelhouders.
Op de aandelenuitgiftes van Lloyds en HBOS werd slechts zeer beperkt ingeschreven door bestaande aandeelhouders omdat de aandelenkoersen van beide banken lager staan dan de uitgifteprijzen. De Britse overheid bood de banken in oktober kapitaalinjecties aan om de financiële crisis te helpen overleven. Ook liet de overheid toen weten aandelenuitgiftes te garanderen als er onvoldoende inschrijvingen zouden zijn.Lloyds nam in september vorig jaar onder druk van de Britse overheid voor 9,8 miljard pond sterling (10,9 miljard euro) de noodlijdende hypotheekbank HBOS over. Deze transactie wordt naar verwachting op 19 januari afgerond. Lloyds Banking Group is dan de grootste hypotheekbank van Groot–Brittannië, met een marktaandeel van ongeveer 28 procent.
De aandelenaankoop van de regering maakt deel uit van een reddingsplan van in totaal 37 miljard pond voor de Britse bankensector. Daarvan gaat nu ongeveer 17 miljard naar Lloyds en HBOS. Eerder injecteerde de overheid al 20 miljard pond in Royal Bank of Scotland in ruil voor een belang van 58 procent.
Bij de emissie van LLoyds werd op slechts 0,5 procent van de stukken ingeschreven door de aandeelhouders en bij HBOS was dit 0,24 procent. De deelname van de Britse overheid in beide banken moet later op de dag nog wel worden goedgekeurd door een rechtbank in Edinburgh.