Buitenland

Uitleg: VN-resolutie Israël

De Verenigde Naties hebben een resolutie aangenomen waarin Israël en Hamas worden opgeroepen de oorlog in Gaza met onmiddellijke ingang te stoppen. Maar de strijd gaat nog steeds in alle hevigheid door.

12 January 2009 08:35Gewijzigd op 14 November 2020 07:03

Waarom geven de strijdende partijen geen gehoor aan de resolutie van de VN?De oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook is geen normale oorlog. Het gaat hier niet om twee landen die met elkaar in gevecht zijn, maar om een staat (Israël) en een terreurorganisatie (Hamas). Israël is officieel als erkende staat gebonden aan uitspraken van de VN, maar Hamas niet. En dus weigert Israël eenzijdig de strijd te staken. Daarbij zegt Israël pas te stoppen als Hamas geen raketten meer afvuurt op Israël. Hamas zegt pas de wapens neer te leggen als Israël zich volledig uit Gaza terugtrekt en de grenzen openstelt.

Als Israël stopt met het offensief in Gaza dan zal Hamas toch ook wel stoppen met het afschieten van raketten?

Op de korte termijn is dat inderdaad te verwachten. Hamas is door de militaire operatie van Israël in ieder geval flink verzwakt. Maar het doel van de inval in Gaza voor Israël is dat Hamas niet alleen stopt met het afvuren van raketten, maar zich ook niet meer kan herbewapenen via de grens van Gaza en Egypte. Als de terreurorganisatie na enkele maanden de verliezen heeft aangevuld, wordt Israël namelijk ongetwijfeld weer vanuit Gaza bedreigd. Israël wil nu waterdichte garanties dat de bewaking van de grens tussen Egypte en Gaza zo wordt geregeld dat het smokkelen van wapens uit Egypte onmogelijk wordt.

De VS hebben niet tegen de resolutie van de VN gestemd, maar zich van stemming onthouden. Wat betekent dat?

Dat laat zien dat de VS in principe willen dat er een staakt-het-vuren komt. Ze kunnen ook moeilijk anders en zijn het aan hun reputatie verplicht om aan te dringen op de beëindiging van een conflict waarbij zoveel slachtoffers vallen. Officieel stemde de VS niet voor de resolutie om een vredesvoorstel dat momenteel in Egypte wordt besproken een kans te geven. Maar ongetwijfeld speelt ook mee dat de VS wel begrijpen dat Israël meer tijd nodig heeft in de Gazastrook om in ieder geval een deel van de gestelde doelen te bereiken.

Gaat Israël de oorlog in Gaza winnen?

Het is vrijwel zeker dat Israël, als de operatie Cast Lead is afgelopen, zal claimen Hamas een zware slag te hebben toegebracht. Aan de andere kant is het ook zeker dat Hamas zal zeggen dat ze de Israëliërs, met de hulp van Allah, uit de Gazastrook hebben verdreven. Een duidelijke winnaar is er in dit soort guerrillaoorlogen bijna nooit aan te wijzen. Pas in de toekomst zal duidelijk worden wat het effect is van de huidige strijd in Gaza.

Israël hoopt de terroristische infrastructuur van Hamas grotendeel te kunnen vernietigen. Maar zelfs dat doel is al zeer ambitieus omdat het Israëlische leger de strijd moet voeren in dichtbevolkt gebied. Hamas gebruikt burgers als menselijk schild en Israël wil zo min mogelijk burgers doden. Die omstandigheden werken enorm in het voordeel van Hamas.

Maar Israël heeft toch een van de sterkste legers van de regio?

Met een machtig en modern leger begin je in een gebied ter grootte van Texel waar 1,5 miljoen mensen op elkaar gepakt zitten niet zo veel. Als Israël Hamas echt met wortel en tak wil uitroeien, zal het uitdraaien op man-tegen-mangevechten in de nauwe straten van de steden en vluchtelingenkampen in Gaza. En dat is precies wat Israël wil voorkomen omdat het aantal gesneuvelde soldaten en het aantal omgekomen burgers dan snel zal stijgen.

Zal Israël stoppen met de operatie voor de nieuwe president van de VS, Barack Obama, beëdigd wordt?

Dat gerucht gaat inderdaad. Veel mensen die sympathie hebben voor de Palestijnen denken -of hopen- dat Obama veel kritischer zal staan ten opzichte van Israël dan de huidige president Bush. Dat valt echter nog maar zeer te bezien. De steun voor Israël in Amerika is onder zowel Republikeinen als Democraten -de partij van Obama- groot. Daarbij staat de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Hillary Clinton, bekend als zeer pro-Israel.

Wie kan Israël stoppen?

Israël is zeer afhankelijk van de steun van zijn belangrijkste bondgenoot en beschermer: de Verenigde Staten van Amerika. Toch stellen de politieke leiders in Jeruzalem dat voor de operatie Cast Lead begon er geen overleg is geweest met de VS. Dat zou duiden op enige onafhankelijkheid, al was in Israël wel ongeveer bekend hoe de regering-Bush denkt over Hamas en de situatie in Gaza.

Als de Verenigde Staten Israël echter het mes op de keel zetten en eisen dat de troepen worden teruggetrokken, zal de Joodse staat gedwongen zijn de strijd te staken. Zover zullen Israël en de VS het echter niet laten komen. Vooralsnog probeert Israël tijd te winnen en lijken de VS bereid Israël die tijd te gunnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer