Onderzeeër verzeild in schietoefening
DEN HELDER – Een onderzeeër van de Koninklijke Marine is tijdens een geheime missie verzeild geraakt in een schietoefening van een vijandelijk eskader. De projectielen schoten langs het schip heen.
Het ministerie van Defensie bevestigde gisteravond het incident tegenover deze krant. De onderzeeboot volgde onder water een eskader van een niet-bevriende natie, met als opdracht het vergaren van inlichtingen over de vijandelijke vlootbewegingen.De Nederlandse Officieren Vereniging (NOV) maakt vandaag melding van het voorval in het NOV-blad Carre. Volgens Richard Platel, destijds commandant van de onderzeeër, kwam hij onverwacht terecht in de schietoefening, waarbij ook onder water projectielen voorbijkwamen.
Het incident leidde tot een „bijna-doodervaring” voor de bemanning van de onderzeeboot. Met de missie waren grote belangen gemoeid. Ontdekking zou tot grote consternatie leiden. De commandant moest op dat moment snel handelen om zijn manschappen in veiligheid te brengen. Het nemen van de juiste beslissingen onder grote tijdsdruk ervoer de commandant als een eenzaam moment.
De marine mag vanwege het vertrouwelijke karakter geen nadere bijzonderheden verstrekken over de patrouille. Ook over het moment waarop de gebeurtenissen zich hebben voltrokken, kan Richard Keulen, hoofd marinevoorlichting, geen mededelingen doen. Het incident zou zich enige tijd geleden hebben afgespeeld.
Het vijandelijke eskader was afkomstig uit een land rond de Middellandse Zee of de Perzische Golf. Commandant Platel heeft vier operationele patrouilles in deze regio’s uitgevoerd met verschillende onderzeeërs uit de Walrusklasse. Waarschijnlijk voer hij op de Hr. Ms. Bruinvis ten tijde van het incident. Defensie wil dat niet bevestigen. De Bruinvis heeft in 2006 zes maanden rond het Arabisch schiereiland gepatrouilleerd als onderdeel van de operatie Enduring Freedom, de internationale strijd tegen het terrorisme.
Nederland telt vier onderzeeërs. De 76,5 meter lange onderzeeërs uit de Walrusklasse, met een waterverplaatsing van 2800 ton onder water, bieden plaats aan 52 bemanningsleden.
De vaartuigen worden aangedreven door een 6300 pk dieselmotor of een 6910 pk elektromotor. De Walrusklasse kan een snelheid van 21 knopen (bijna 40 km/uur) boven water en 13 knopen (24 km/uur) onder water bereiken.