Opinie

Israël strijdt voorhoedegevecht

Israël levert in Gaza een voorhoedegevecht voor heel de westerse beschaving, stelt Wim Kortenoeven. Alleen als Hamas wordt uitgeschakeld is er zicht op een duurzame vrede rond de Gazastrook.

9 January 2009 12:01Gewijzigd op 14 November 2020 07:03

Het is voor het gehele Westen te hopen dat het Israëlische leger zijn doelstellingen haalt. Want Hamas voert niet alleen oorlog tegen Israël, maar ziet de strijd tegen de Joodse staat als de opmaat voor islamitische wereldoverheersing. Op 12 oktober hield Hamasleider Khaled Mashal in Damascus een redevoering waarin hij voorspelde dat „de Arabieren en de moslims” binnenkort de gehele wereld aan zich zullen onderwerpen.Nationalisme is onverenigbaar met het islamitische gedachtegoed. Hamas is ook niet uit op de vestiging van een onafhankelijke Palestijnse staat, maar op de vernietiging van de Joodse staat. Het argument dat Hamas daartoe niet in staat zou zijn, omdat Israel militair te sterk is, snijdt geen hout.

Hamas is onderdeel van de soennitische moslimbroederschap, een wereldwijd opererende organisatie waaraan onder andere al-Qaida is ontsproten. De broederschap streeft naar de omverwerping van de Arabische natiestaten en de vestiging van een kalifaat (islamitische eenheidsstaat), eerst in het Midden-Oosten en uiteindelijk wereldwijd.

Bijgevolg is de broederschap in de meeste Arabische staten verboden. Het gedachtegoed van de islamisten leeft echter steeds sterker, vooral in Egypte. Het seculiere regime daar vreest de macht van de broederschap en ziet Hamas als bereid en in staat om de lont in het Egyptische kruitvat te ontsteken. Om die reden heeft Caïro de grens met de Gazastrook hermetisch afgesloten en Israel de vrije hand gegeven om Hamas aan te pakken.

Genocide
Hamas heeft niet alleen soennitische bondgenoten, maar heeft ook aansluiting gevonden bij en volop steun gekregen van sjiitische spelers: Iran en de Libanese Hezbollahbeweging. Ook deze prediken de vernietiging van Israël en de omverwerping van de „niet-legitieme” regimes in de Arabische wereld.

Uit Hamasdocumenten en uitspraken van Hamasleiders blijkt dat het Hamas niet alleen gaat om de vernietiging van de Joodse staat, maar om de vernietiging van Joden.

Zo gaf Hamasprediker Muhsen Aboe Ita op 13 juli 2008 op de tv-zender van Hamas de volgende exegese over Koransoera 17 (”Bani Israil”, De zonen van Israël): „Het gaat over de Joden van onze tijd en er wordt gesproken in termen van uitroeiing, in termen van grafdelving. In dit hoofdstuk worden de Joden veroordeeld tot uitroeiing […]. Het spreekt over de ineenstorting van de zogenaamde staat Israël, voordat die überhaupt gesticht werd. […] De uitroeiing van de Joden hier in Palestina is een der prachtigste zegeningen voor Palestina en zal gevolgd worden door een nog grotere zegening, Allah zei geprezen, met de vestiging van een kalifaat.”

Uit het Hamashandvest blijkt dat de gewenste en onvermijdelijke genocide waarover Aboe Ita sprak zich zelfs niet beperkt tot de Israëlische Joden. Zo staat in artikel 7 de volgende aan islamstichter Mohammed toegeschreven profetie: „De tijd van het [laatste] oordeel zal niet aanbreken totdat de moslims de Joden bestrijden en hen zullen doden; bijgevolg waarvan de Joden zich achter rotsen en bomen zullen verstoppen. En iedere boom en [iedere] rots zal [dan] zeggen: „O moslim, o slaaf van Allah, achter mij zit een Jood, kom hier en dood hem!””

Gehersenspoeld
Hamas is ook de doodsvijand van de Palestijnen. Deze worden vanaf de kleuterschool gehersenspoeld met het martelaarscredo dat het beter is te sterven voor Allah dan te leven voor Palestina. Hamasvoorman Fathi Hamas onlangs op de Palestijnse tv: „Voor het Palestijnse volk werd de dood een industrie. Palestijnen creëerden een menselijk schild van vrouwen, kinderen, ouderen en jihadstrijders, alsof zij tegen de zionistische vijand zeggen: „Wij begeren de dood zoals jullie het leven begeren.”” En zo sterven nu ook vele Gazanen dankzij Hamas.

Met zo’n vijand kan men alleen onderhandelen over de vrede van het graf. Dat geldt niet alleen voor Israël, maar voor het gehele door de islamisten bedreigde Westen. Nadat Israël Hamas heeft uitgeschakeld, zou daarom de EU langdurig het bestuur van de aan Europa grenzende Gazastrook moeten overnemen.

De inwoners van Gaza moeten niet alleen economisch worden geholpen, maar ook worden geresocialiseerd en gederadicaliseerd. Alleen dan komt er zicht op vrede in en rond de Gazastrook.

De auteur is als onderzoeker verbonden aan het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en schrijver van ”Hamas. Portret en achtergronden” (Aspekt, 2007).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer