Economie

„Europa moet hervorming financiële markten leiden”

De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel willen dat Europa de leiding neemt bij de hervorming van de internationale financiële markten. Dat stelden zij donderdag bij een conferentie in Parijs over de toekomst van het kapitalistische systeem.

ANP/AFP
8 January 2009 15:43Gewijzigd op 14 November 2020 07:02
De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel willen dat Europa de leiding neemt bij de hervorming van de internationale financiële markten. Dat stelden zij donderdag bij een conferentie in Parijs over de toekomst van het k
De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel willen dat Europa de leiding neemt bij de hervorming van de internationale financiële markten. Dat stelden zij donderdag bij een conferentie in Parijs over de toekomst van het k

Beide leiders riepen de Verenigde Staten op de invoering van strengere regels voor de financiële sector niet langer te blokkeren. „In de 21e eeuw kan het niet meer zo zijn dat één land bepaalt wat we vinden of moeten denken", aldus Sarkozy.Voor Nederland was minister Bos van Financiën van de partij. Volgens zijn woordvoerster was de bijeenkomst niet bedoeld om al besluiten te nemen, maar een goede gelegenheid voor het uitwisselen van gedachten tussen landen wereldwijd. Zo heeft Bos aangegeven dat bij het heroverwegen van het kapitalistische systeem ook rekening gehouden moet worden met effecten op bijvoorbeeld de voedselprijzen en het milieu.

De Europese leden van de G20, het samenwerkingsverband van ’s werelds belangrijkste economieën, zullen volgens Sarkozy binnen enkele weken in Berlijn vergaderen over een gezamenlijk standpunt voor de volgende G20-top, op 2 april in Londen. Volgens de Franse president moet het geraamte van een nieuw internationaal financieel systeem al voor die datum klaar zijn.

Het is volgens de woordvoerster van Bos nog onduidelijk of Nederland net als eind vorig jaar in Washington weer mag aanschuiven bij de volgende G20-bijeenkomst. Heel veel landen die net als Nederland zelf geen lid zijn van de G20 willen daar meepraten, omdat de gevolgen van de kredietcrisis immers overal voelbaar zijn.

In Parijs werd volgens de zegsvrouw ook onder meer door India de vraag op tafel gelegd: Als je voor een globaal probleem een globale oplossing zoekt, wie besluiten daar dan allemaal over? Zij stelde dat voor 2 april nog veel overleggen op diverse niveaus zullen plaatsvinden, wereldwijd en in Europa.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer