Binnenland

”Oeroeg” onderwerp van leescampagne

”Oeroeg”, het romandebuut van Hella S. Haasse uit 1948, staat centraal bij de actie Nederland Leest 2009. Dat heeft de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) donderdag bekendgemaakt.

Cultuurredactie
8 January 2009 13:59Gewijzigd op 14 November 2020 07:02

De vierde editie van deze grootste nationale leescampagne heeft plaats van 23 oktober tot en met 20 november 2009. Leden van de openbare bibliotheken krijgen het boek gratis. Het is de bedoeling dat zij ”Oeroeg” massaal gaan lezen en er met elkaar over praten.Met ”Oeroeg” kiest het CPNB weer voor een veilig en niet-omstreden boek. Vorig jaar stond ”Twee vrouwen” van Harry Mulisch centraal, een roman die draait om de lesbische relatie van de twee vrouwelijke hoofdpersonen. Mede om die reden weigerde de Barneveldse bibliotheek dit boek aan haar leden uit te delen.

De eerste editie van Nederland Leest ging in 2006 van start met ”Dubbelspel” van de Curaçaose auteur Frank Marinus Arion, een vunzig boek „seks, liefde, macht, vriendschap en overspel.” De burgemeesters van Ermelo, Nunspeet en Putten weigerden het gratis actieboek daarom in ontvangst te nemen.

Tussen deze twee omstreden edities in stond in 2007 ”De gelukkige klas” van Theo Thijssen centraal in de leescampagne, een roman in dagboekvorm over het leven in een Amsterdamse schoolklas aan het begin van de twintigste eeuw.

”Oeroeg” is het verhaal van de vriendschap tussen een Indische-Indonesische jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur op een theeonderneming in Nederlands-Indië. Parallel aan de politieke ontwikkelingen tussen Nederland en zijn kolonie groeien de jongens uit elkaar. Aan het slot vat de Nederlander alles samen in de zin: „Ik kende Oeroeg, zoals ik Telaga Hideung kende, de spiegelende oppervlakte van een kratermeer. De diepte peilde ik nooit”.

Het -niet al te dikke- boek is door de jaren heen populair geweest bij leerlingen van middelbare scholen, die het vaak kozen voor hun leeslijst Nederlands.

Hélène Serafia (Hella S.) Haasse werd op 2 februari 1918 geboren te Batavia, in het toenmalige Nederlands-Indië, als dochter van de pianiste Katherina Diehm-Winzenhöhler en Willem Hendrik Haasse, inspecteur van financiën bij het Gouvernement. Zij bracht haar hele jeugd door in Nederlands-Indië, op een enkele onderbreking na. In 1938 vertrok zij in haar eentje naar Nederland om te studeren. Vanwege de Duitse bezetting staakte zij na een jaar de studie Scandinavische taal- en letterkunde, onderdeel van de richting Germanistiek, en stapte zij over naar de Toneelschool.

In 1948 verscheen ”Oeroeg” als Boekenweekgeschenk en het werd in de loop der jaren in tien talen vertaald. In 1993 is het verfilmd. Tijdens Nederland Leest beleeft het de 47e druk.

Het oeuvre van Hella S. Haasse omvat tientallen uitgaven. Haar werden alle grote literaire prijzen in het Nederlands taalgebied toegekend en ook internationaal oogstte zij veel lof.

url verwijzing web (u689(Nederlandleest.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer