Uitleg: Vorstverlet, temperatuur en doorbetaling
Het vriest dat het kraakt, werken is niet altijd meer mogelijk. Tijd voor vorstverlet.
Wat is vorstverlet?Vorstverlet is betaald verlof door extreem winterweer. Als het zo hard vriest dat werken technologisch niet verantwoord is, wordt het werk stilgelegd.
Welke sectoren kennen het begrip vorstverlet?
Vorstverlet heeft vooral plaats in de bouwsector. Daar bestond tot vorig jaar een collectieve regeling. In de cao voor de bouwnijverheid staat welke rechten en plichten werkgevers en werknemers hebben als het gaat om werken of niet werken bij winterweer.
Wanneer is er sprake van vorstverlet?
De werkgever en werknemer bepalen bij ongunstig winterweer of te weinig licht in redelijk overleg met elkaar wanneer en hoe lang het werk wordt neergelegd.
Mag de werknemer ook zelf stoppen?
Ja, als de werkgever en werknemer er in overleg niet uitkomen, mag de laatste het werk neerleggen als een van de volgende situaties zich om halfelf ’s ochtends voordoet: de gevoelstemperatuur is min 6 graden Celsius of lager; wegen en paden zijn niet begaanbaar; de werknemer heeft geen winter- of doorwerkkleding gekregen; of de werkplek ligt onder de sneeuw die niet gemakkelijk is te verwijderen.
Hoe bepaal je de gevoelstemperatuur?
Voor het bepalen van de gevoelstemperatuur gaat de cao voor de bouwnijverheid -net als het KNMI- uit van de zogenoemde Staedmanformule. De uitkomst ervan is afhankelijk van de temperatuur en de windsnelheid.
Mag een werkgever zijn personeel ook naar kantoor halen om onderhoudsklusjes uit te voeren?
Een werkgever mag zijn personeel passend werk laten doen. Dat mag niet te veel afwijken van de normale werkzaamheden. Een werkgever mag een metselaar niet vragen de auto van zijn vrouw uit te zuigen.
Wie betaalt het vorstverlet?
De werkgever betaalt het loon door. In de cao staat daarover het volgende: „Deze loondoorbetalingsverplichting geldt ook als er sprake is van een verschil van mening tussen de werkgever en de werknemer over de verplichting al dan niet door te werken.” Tot 2007 kon de werkgever de loondoorbetaling bij het Risicofonds voor de Bouwnijverheid declareren. Elke werkgever was verplicht deel te nemen aan deze regeling. Met ingang van vorige winter kunnen werkgevers zelf bepalen of zij het risico van vorstverlet willen verzekeren bij een verzekeringsmaatschappij. Het risicofonds is opgeheven.