Bond: Eed op Allah in cao geregeld
De Nederlandse Politiebond (NPB) komt in actie tegen de weigering van minister Ter Horst om politieambtenaren de eed op Allah te laten afleggen. Dat maakte de bond dinsdag bekend.
De bond wil de kwestie agenderen voor het overleg dat de minister en de bonden volgende week donderdag hebben over de arbeidsvoorwaarden van politiemedewerkers.Ter Horst antwoordde gisteren op Kamervragen van de SGP-fractie dat politiemensen een eed niet op islamitische wijze mogen bekrachtigen. Daarover was twijfel ontstaan doordat het korps Hollands Midden vorig jaar korte tijd de gelegenheid gaf voor het uitspreken van een belofte waarin een beroep werd gedaan op Allah.
Volgens de NPB gaat de minister echter voorbij aan een afspraak uit de politie-cao 2001-2003. Daarin zou juist zijn vastgelegd dat het afleggen van een islamitische eed wel is toegestaan. De cao is ondertekend door toenmalig PvdA-minister De Vries van Binnenlandse Zaken en de vier landelijke politiebonden.
In de destijds afgesloten cao is een wijziging afgesproken van het Besluit algemene rechtspositie voor politie (Barp). Dat laat ruimte voor aanpassing van de eed, omdat „bij de bekrachtiging kan worden afgeweken van de voorgeschreven formulering indien de geloofsplicht van de betrokkene daartoe noopt.” Bovendien zijn afspraken gemaakt voor het bekrachtigen van de eed in een andere taal. Indien de godsdienstige gezindheid dit voorschrijft, kan daarna tevens een bevestiging daarvan plaatsvinden in de aan de godsdienstige gezindheid specifiek verbonden taal.
Wel is aangetekend dat de aangepaste formulering alleen kan worden gehanteerd als iemand zich vanuit zijn geloofsovertuiging verplicht voelt tot een andere dan de christelijke of neutrale formulering.
Hoewel de wijziging in de cao is afgesproken, is deze uiteindelijk niet opgenomen in de Barp. Dit doet echter niets af aan de inhoud van de gemaakte afspraak, aldus de politiebond.
Volgens bondsbestuurder Van de Pol doet de minister „alsof haar neus bloedt” als ze zich vastklemt aan de niet-aangepaste formulering van de rechtspositieregeling. De bond vindt dat kwalijk, omdat de politie juist uit alle geledingen van de samenleving personeel wil aantrekken.