Opinie

Wereld wordt onder Obama niet rustiger

Barack Obama treedt over twee weken aan als president van de Verenigde Staten. De situatie in de wereld zal onder zijn bewind nauwelijks minder gespannen worden, analyseert Ilja Kramnik.

6 January 2009 08:15Gewijzigd op 14 November 2020 07:01
De wereld wordt onder president Obama niet rustiger, aldus Ilja Kramnik. Foto EPA
De wereld wordt onder president Obama niet rustiger, aldus Ilja Kramnik. Foto EPA

De nieuwe Amerikaanse regering treedt aan tegen de achtergrond van de groeiende economische crisis en aanhoudende conflicten in diverse landen in de wereld. Na de installatie van Obama als president zal de situatie in de wereld veranderen. Sommige conflicten zullen eindigen, andere juist oplaaien. Veel hangt af van degenen die die de Amerikaanse defensiepolitiek gaan uitvoeren.De benoeming van Robert Gates als minister van Defensie en van generaal James Jones als adviseur nationale veiligheid maakt duidelijk dat de VS hun gewapende acties in het buitenland niet zullen stoppen. Maar op een aantal operatieterreinen zullen zeker belangrijke veranderingen plaatsvinden.

Een van de voornaamste verkiezingsbeloftes van Obama was de terugtrekking van de troepen uit Irak. Zijn huidige plan voorziet in het terughalen van deze troepen in zestien maanden.

Het lijkt er echter niet op dat de strijd in Irak daarmee eindigt. Door het gebrek aan een dominante militair-politieke macht zal geen van de partijen in de burgeroorlog erin slagen het land snel te verenigen. Het valt dus te verwachten dat dit conflict nog lang zal voortduren.

De strijd in Afghanistan zal beslist intenser worden, aangezien Obama heeft gezegd dat de strijd tegen het terrorisme in dit land een van de prioriteiten van Washington blijft. Het Pentagon heeft al aangekondigd de sterkte van de Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan op te voeren tot boven de 50.000. De VS lopen daarmee het gevaar uiteindelijk vast te lopen in Afghanistan, zoals ooit ook de Sovjet-Unie overkwam.

Iran blijft zeker op de prioriteitenlijst van Washington. Het is echter niet waarschijnlijk dat de VS een nieuwe oorlog in de regio zullen ontketenen. De Amerikanen zullen eerder van binnenuit druk op Iran uitoefenen door de oppositiekrachten in het land te steunen.

Washington zal de aandacht ook richten op de voormalige Sovjet-Unie, vooral op de regio rond de Zwarte Zee. Amerika zal zijn uiterste best doen om Oekraïne en Georgië in de NAVO te krijgen, maar in Europa steunen alleen Polen en de Baltische staten deze positie onvoorwaardelijk. De oude NAVO-leden zijn of falikant tegen dit vooruitzicht, of denken dat deze stap voorbarig is.

Volproppen met geld

Het gevaar van een nieuw conflict tussen Georgië en Rusland blijft echter groot. Het gedrag van VS en ook dat van Oekraïne wekt onrust. Zo heeft het laatste land zijn troepen naar de oostelijke en zuidoostelijke grenzen verplaatst.

Als een nieuw conflict tot aan de inauguratie van Obama uitblijft, wordt het wel veel minder waarschijnlijk. De nieuwe regering zit niet te wachten op een oorlog tussen Rusland en Georgië, nog minder met deelname van Oekraïne. Washington zal deze landen wel blijven steunen om tot de NAVO toe te treden. Hoogstwaarschijnlijk gaan de voorbereidingen voor een nieuw antiraketsysteem in Oost-Europa ook door.

Het is niet te verwachten dat de VS onder Obama in andere werelddelen oorlogen zullen beginnen. Regeringen van Democraten geven de laatste decennia voorkeur aan het ondermijnen van potentiële vijanden van binnenuit door de aan de VS loyale krachten te steunen. In Venezuela bijvoorbeeld zal Washington hoogstwaarschijnlijk de anti-Chavezkrachten steunen en volproppen met geld, maar zich onthouden van rechtstreekse inmenging.

In het algemeen zal de situatie in de wereld in de nabije toekomst dus nauwelijks minder gespannen worden. De wereldwijde economische crisis is nog maar net begonnen en de verdere ontwikkeling daarvan kan de politieke plannen van de leidende mogendheden, inclusief de Verenigde Staten, ernstig beïnvloeden.

De auteur is een Russisch politiek en militair deskundige. Bron: RIA Novosti.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer