Duitsland verlaagt mogelijk belasting
De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) voert maandag besprekingen met haar coalitiegenoten over een tweede stimuleringspakket van tientallen miljarden euro’s om de Duitse economie uit het slop te trekken. Tot de mogelijke maatregelen behoren onder meer belastingverlagingen en investeringen in infrastructuur. De grootste economie van Europa is in de zwaarste recessie beland sinds de Tweede Wereldoorlog.
Merkel was eerder altijd tegenstander van belastingverlagingen, maar onder grote druk van de conservatieve coalitiegenoot CSU is ze zondagavond toch overstag gegaan. De CSU dreigde dwars te gaan liggen bij de gesprekken over een tweede steunpakket als niet zou worden ingestemd met lagere belastingen. Ook willen CSU en CDU de premies voor ziektekostenverzekeringen verlagen.De sociaaldemocratische coalitiegenoot SPD wil geen algemene belastingverlaging, maar juist extra investeringen in scholen, opvang en infrastructuur en een hogere kinderbijslag. De SPD is wel voorstander van lagere ziektekostenpremies en ze willen dat de belastingen voor rijken worden verhoogd.
Een regeringswoordvoerder liet weten dat er maandag nog geen concrete beslissingen zullen worden genomen over extra steunmaatregelen. Er zal vooral worden gekeken op welke punten de partijen toenadering kunnen vinden. Volgende week maandag vindt opnieuw een bijeenkomst plaats om tot besluiten te komen.
Vorig jaar november trok de Duitse overheid al ruim 30 miljard euro uit om de economie te stimuleren en de financiële crisis te bestrijden. Volgens critici was dat echter te weinig omdat een groot deel van die uitgaven eerder al waren gepland. Duitsland raakte in het derde kwartaal in een recessie en analisten vrezen dat de economie volgend jaar met 2 procent of meer kan krimpen. Dat zou de sterkste krimp zijn sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.