Gasconflict lijkt zich te verharden
MOSKOU – Het effect van het conflict tussen Oekraïne en Rusland over de levering van gas is ook in Tsjechië en Turkije merkbaar. Dat hebben deze landen gisteren gezegd.
Eerder zeiden Polen, Hongarije, Roemenië en Bulgarije last te hebben van de ruzie.
Op nieuwjaarsdag draaide het Russische staatsgasbedrijf Gazprom de gaskraan naar Oekraïne dicht.Volgens de Russen heeft Kiev nog een rekening van 1,6 miljard dollar (1,2 miljard euro) openstaan voor de invoer van gas in november en december. Daarbovenop komen boetes ter waarde van 450 miljoen dollar voor het te laat betalen.
De levering van Russisch gas aan Tsjechië daalde met 5 procent, in Turkije was er de afgelopen dagen sprake van een lichte daling van 40 miljoen kubieke meter tot 38 miljoen kubieke meter.
Duitsland zei gisteren geen last te hebben van het conflict.
Gazprom heeft gisteren de prijs die het bedrijf aan Oekraïne vraagt voor aardgas nog eens verhoogd. Daarmee is het conflict tussen de partijen over de gasprijs weer verhard.
Gazprom, het gasbedrijf in handen van de Russische overheid, vroeg eerder 418 dollar per 1000 kubieke meter gas, gisteren werd dat verhoogd naar 450 dollar.
Het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz beschuldigde Gazprom ervan helemaal geen oplossing te zoeken voor het langdurige prijsgeschil en beloofde de prijs die Rusland moet betalen voor het gebruik van het Oekraïense gasleidingstelsel navenant aan te passen.
Vorig jaar betaalde Oekraïne nog 179,50 dollar. Toen Oekraïne weigerde om voor dit jaar 250 dollar per 1000 kuub te betalen, liepen de onderhandelingen vast.
Rusland zegt bovendien nog een flink bedrag aan achterstallige energiebetalingen van Oekraïne tegoed te hebben en zette om die reden vorige week de gasleveranties aan het land stop.
Oekraïne heeft beloofd geen gas af te tappen dat is bestemd voor landen in het westen, maar onder andere Hongarije en Polen meldden een duidelijke afname van de gasdruk in de pijpleidingen die die landen bevoorraden.
Gazprom zegt op alternatieve toevoerroutes naar Europa te zijn overgestapt om de Europese klanten van de beloofde hoeveelheden aardgas te voorzien.
Die routes zijn echter niet berekend op de grote hoeveelheden die vervoerd moeten worden. Hierdoor hebben landen als Roemenië, Polen en Hongarije te kampen met een mindere aanvoer van gas.
Roemenië heeft zelf 30 tot 40 procent minder ontvangen dan normaal.
Oekraïne waarschuwde Europese consumenten dat er binnen twee weken grote tekorten kunnen ontstaan als Moskou en Kiev hun problemen niet oplossen. De Europese Unie heeft aangekondigd een vergadering te beleggen om een oplossing voor het geschil te vinden en de toevoer van aardgas naar de Unie volledig te hervatten. Deskundigen van alle lidstaten zullen de vergadering bijwonen, evenals vertegenwoordigers van de industrie en consumentenorganisaties.
Rusland en Oekraïne hebben beide laten weten ook vertegenwoordigers naar de vergadering te zullen sturen. Wanneer de door de Europese Unie geplande vergadering plaats zal vinden is nog niet exact bekend. Naar verwachting zou dat nog wel deze week kunnen zijn.