Raddraaiers massaal veroordeeld
Supersnelrechters hebben vrijdag in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht 28 personen berecht voor misdragingen tijdens de jaarwisseling. Van deze 28 werden er 25 veroordeeld. Twee zaken werden aangehouden, een derde eindigde in vrijspraak.
In Den Haag stonden 11 personen terecht, van wie 6 voor geweld tegen hulpverleners. Alle zaken resulteerden in een veroordeling, variërend van gevangenisstraffen en taakstraffen tot jeugddetentie. Zeven personen kregen voor de komende jaarwisseling huisarrest opgelegd.In Amsterdam moesten zes personen voorkomen. Vier van hen werden veroordeeld, onder wie de twee die moesten voorkomen voor geweld tegen hulpverleners. Een persoon werd vrijgesproken, ondermeer omdat justitie onvoldoende getuigen had gehoord. Één zaak werd door de rechter aangehouden in verband met de psychische gesteldheid van de verdachte.
In Utrecht verschenen 10 personen voor de rechter, van wie 4 voor geweld jegens hulpverleners. Deze vier zaken resulteerden, evenals vijf andere, in veroordelingen, zoals gevangenisstraf, boetes met schadevergoeding en taakstraffen. Zes veroordeelden kregen huisarrest opgelegd. De rechtbank hield een zaak aan, omdat de advocaat van de verdachte tegen de verwachtingen in niet verscheen.
Het OM in Rotterdam bracht vrijdag een verdachte voor de supersnelrechter, wegens bedreiging van een politieambtenaar in functie. De rechter legde de man een boete en een schadevergoeding op.
Een woordvoerder van de Utrechtse rechtbank toonde zich na afloop van de zittingen positief. „In deze vorm is supersnelrecht uitvoerbaar gebleken. Het zijn vooral lichte, niet al te lastige bewijsbare zaken die justitie heeft aangebracht.” Een woordvoerster van de Amsterdamse rechtbank hekelde het rommelige verloop van een aantal zaken. Zo moesten twee zaken tijdelijk worden geschorst, omdat de advocaten niet tijdig beschikten over de nodige stukken.
De Amsterdamse officier van Justitie O. van der Bijl toonde zich echter „bepaald niet ontevreden.” Ook tijdens normale zittingen gaan wel eens dingen mis, merkte hij op.
De lik-op-stuk-benadering is vooral een politieke maatregel, waarmee de overheid vernielingen en geweld rond de jaarwisseling de kop wil indrukken. In de arrondissementen Rotterdam en Den Haag zijn maandag opnieuw supersnelrechtzittingen, waarbij minimaal nog zeven verdachten voor de rechter moeten verschijnen. Verderop deze maand moeten nog zestig tot zeventig mensen voor de rechtbank verschijnen. Hun zaken worden afgedaan via het ’gewone’ snelrecht, wat inhoudt dat een verdachte binnen 17 dagen na zijn voorgeleiding wordt berecht.
De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) schaart zich nog niet achter de kritiek van de Amsterdamse rechtbank, aldus woordvoerder M. Boer. Dat in Den Haag in alle zaken een veroordeling volgde, kan er mee te maken hebben dat Den Haag al langer ervaring heeft met supersnelrecht, stelt Boer.