Vissers zouden weer moeten inleveren
De Nederlandse vissersvloot zal niet helemaal zonder kleerscheuren uit de onderhandelingen over de vangstquota voor volgend jaar komen.
Staatssecretaris Odink (Visserij) zal zijn best doen om de schade te beperken, maar hij weet nu al dat de vloot wat zal moeten inleveren, zei hij maandag in de Tweede Kamer. Vorige week zei Odink nog dat de voorstellen van de Europese Commissie om de vangst op kabeljauw, schol en tong te beperken, onaanvaardbaar waren. Nederland zou onevenredig getroffen worden door de quota, die scherper moeten om de kabeljauw te redden.
Tweede-Kamerlid Buijs (CDA) ging maandag een stapje verder. Volgens hem zijn de voorstellen „de doodsteek voor de visserij.” De Nederlandse vissers hebben al een aantal saneringsrondes voor de kiezen gehad, houden zich altijd aan de quota en gedragen zich als het beste jongetje van de klas, aldus zijn collega Geluk (VVD). Het is daarom niet eerlijk om ze nu opnieuw te laten bloeden.
Odink ziet dit ook wel, maar kon de kamerleden niet beloven dat hij de Nederlandse vloot uit de wind kan houden als de onderhandelingen later deze maand verdergaan. Mocht het tot een verdere sanering van de vloot komen, dan is daarvoor hooguit 22 miljoen euro beschikbaar, liet de staatssecretaris weten.
Afgelopen weekeinde liet Odink de Kamer nog weten dat er 9 miljoen klaarligt voor vissers die er geen brood meer in zien en hun schip willen verkopen.
Niet iedereen in de Tweede Kamer is ervan overtuigd dat minder vangst ook herstel van de kabeljauwstand tot gevolg heeft. De stijging van de watertemperatuur kan ook een factor zijn, stelde kamerlid Van Dijke (ChristenUnie). Hierdoor zou de vis naar noordelijker wateren uitwijken. Odink zegde toe dat hij die mogelijkheid zou bekijken.
Overigens bleek maandag uit cijfers van het Belgische ministerie van Visserij dat daar in oktober opvallend meer kabeljauw aan land is gebracht dan normaal. De aanvoer van schol en tong was wel lager.